A harcművészet kapcsán egyetlen kérdést kell feltenned magadnak:

hogy akarod-e?



Annak idején, amikor sokadszorra magyarázták el nekem a kardvágást, megragadt egy mondat a fülemben: ez az a dolog, amit nem lehet így, vagy úgy csinálni. Nincs benne bizonytalanság. Eldöntötted, levágtad, kész. Nincs tovább.


Ugyanígy működik az aikido is, sőt, minden, ami a harcművészettel kapcsolatos: el kell döntened magadban, hogy mit akarsz és meg kell tenned.

Ha elhatároztad, hogy aikidózni fogsz, akkor menj el edzeni.

Ha nem tetszik, nem akarod csinálni, akkor állj oda a mestered elé és mond ki: nem akarod tovább csinálni. (Nemet mondani is tudni kell.) Ha a mestered igazi mester, azt fogja mondani: jól van, akkor menj.


Tiszteld meg annyival a mesteredet, hogy elmész és nemet mondasz neki. Nem fog haragudni rád. Nem fog rábeszélni, hogy mégis, járjál már edzeni. A mestered nem egy teleshop-eladó, hogy rábeszéljen valamire, amit nem akarsz. Ez a te dolgod. Az aikido, mint olyan sok dolog az életben, nem kötelező. Van, akik örömüket lelik benne, azok csinálják. Akiket nem érdekel, ne csinálják. De harmadik lehetőség nincsen. Vagy jársz edzésre, vagy nem jársz edzésre.


Ha eldöntötted, hogy járni fogsz, akkor ne hagyj ki egyetlen alkalmat sem. Nyilván, ha beteg vagy, munka, család, iskola mindig közbejöhet. De olyan eset ne legyen, hogy „most nincs kedvem”, „most kicsit fáradt vagyok”, „jaj, esik az eső”, „jaj, süt a Nap”, „jaj, túl meleg van az edzéshez, „jaj, túl hideg van az edzéshez”. Kit érdekel? Nyomás edzeni!


Olyat is hallottam már aki azt mondta: „túl gyenge vagyok az edzéshez”, meg „nem bírom az edzést”. Ez megint a fordított gondolkodás esete. Azért jársz edzésre, hogy kibírd mindazt, ami az edzésen kívül történik veled. Az edzésen készíted fel magad a megmérettetésre. Az edzés nem megmérettetés, hanem gyakorlás. Ne méricskéld magad a többiekhez, ne gondolkozz közben. Csak eddz. Add át magad a gyakorlásnak. Feledkezz meg mindenről. Csak így sikerülhet.


Ha már ott vagy az edzésen, ne hülyéskedd el a gyakorlást. Lehet viccelődni, jó kedvvel edzeni, de ne váljon a gyakorlás kárára. Mikor magyaráznak neked, ne máshová figyelj.

Próbálj minél többet ellesni a mesteredtől.

Próbálj minél többet ellesni más mesterektől, más gyakorlóktól. Minden apróság téged gazdagít. Ne fogd be a füled, ne csukd be a szemed, ne fordulj el – legyél mindenre nyitott és befogadó. Enélkül nem tudod megtanulni, amit meg szeretnél.


Ne hagyj ki egyetlen edzőtábort sem. Az edzőtábor hozzá tartozik az aikidóhoz. Végre kipróbálhatod, hogy a technikák milyenek másokkal. Végre meghallgathatod, milyen, amikor más mesterek magyarázzák az aikidót. Számtalanszor hallottam, hogy „jaj, én túl kezdő vagyok egy edzőtáborhoz, nem megyek el.” Ez az a fajta gondolkodás, ami megakadályoz téged a fejlődésben. Mindenki hazavisz valamit az edzőtáborokból. Minden tapasztalat számít. Minden technikával, minden ellenféllel, minden helyzettel Te leszel több. A tudás pedig a legfontosabb, a legértékesebb, mert azt soha, senki sem veheti el tőled.


Ha ezen elvek szerint edzel és élsz, jó aikidóka, jó harcművész leszel.

X