…ám mi azt reméljük, mire legfrissebb cikkünk végére érsz, sikerül eloszlatni illetve helyre tenni azokat, és a következő edzések valamelyikén már veled is találkozunk. Készen állsz? Belekezdünk!

Számos furcsa, homlokot ráncoltató állítás kering az aikido-val kapcsolatban az interneten, baráti közösségekben, sőt, néha még az aikidoka-k, vagyis az aikido-t gyakorlók között is. Ezek egy része egészen emelkedett módon „beszél” az aikido-ról, másik részük nem arról, hanem inkább annak ellenében fogalmaz meg valamit. Tetejébe, ezen „szóbeszédek” egy része olykor még ellent is mond egymásnak. Ha érdeklődsz a harcművészetek, vagy akár csak a távol-keleti kultúrák iránt, bizonyára magad is találkoztál néhánnyal.

Ebben a cikkben gyakorlatias oldalról közelítünk a jelenséghez. Megvizsgálunk néhány olyan állítást, mely így vagy úgy, de befolyással lehet arra, aki szeretné ugyan elkezdeni (de legalábbis kipróbálni) ezt a különleges harcművészetet, mégis, talán bizonytalannak érzi magát az aikido „városi legendáriuma” miatt. Tehát nem igazságot kívánunk tenni – inkább

abban próbálunk neked segíteni, hogyan, miként kezeld ezen állításokat,

és természetesen megmutatni, miért érdemes feladni a töprengést, és helyette inkább edzésre jönni!

  1. „Az aikido túlságosan bonyolult harcművészet, csak kevesek tudják eredményesen tanulni”

Az aikido nemcsak harc-, hanem mozgásművészet is egyben. Gyakorlása már 5-6 éves kortól ajánlott, hatása igazoltan fejleszti a gyermekek mozgáskoordinációját. A testhasználat (légzés, lépés, testtartások stb.) szerves részét képezi annak a több száz kanonizált technikának, melyek az aikidoban megjelennek (és azok megannyi változatának). Ugyanakkor az aikdio alapelveinek száma, ezen technikai gazdagság ellenére (ha nem vagyunk kíváncsiak a mögöttes filozófiára) tulajdonképpen csekély. És ami jó hír: az aikido rendkívül következetes harcművészet, ami azt jelenti, hogy alapelvei mindig, minden technikában következetesen jutnak érvényre. Másképp: az aikido tanulása nem egyszerűen technikák memorizálását és  „szolgahű” másolását jelenti, hanem az aikido-t működtető alapelvek érvényre juttatását. Vagyis ez az állítás megalapozatlan. A felkészült, lelkiismeretes mesterek – ahogy a ZummAikido-nál is – nem egyszerűen technikákat mutatnak be, hanem elmagyarázzák azok működését, és így azok lényegében bárki számára megismerhetők, gyakorolhatók.

  1. „Az aikido nem alkalmas az önvédelemre”

Az önvédelem témájával könyvtárnyi irodalom (igen, az is) és még több kurzus, tanfolyam foglalkozik, mi most számodra egy fontos gondolatot emelünk ki: a sikeresség az önvédelemben nem egy „konstans” dolog, hanem meglehetősen szituatív. Az a küzdősportoló vagy harcművész, aki ma megvédte magát egy hatfős galerivel szemben, lehet hogy másnap alulmarad egyetlen kötözködő figura ellenében.

„Jó! De mi a helyzet az aikido-val?” – kérdezhetnéd

Az aikido mai formáját tekintve jóval engedékenyebb megoldásokat mutat be, mint az eredetéül szolgáló korábbi harcművészetek, filozófiájában pedig a békére és harmóniára törekvés jelenik meg. De ettől még nem válik sem kevésbé, sem jobban alkalmasabbá az önvédelemre, mint más irányzatok! Az aikido számos technikája kifejezetten alkalmas komoly sérülések okozására vagy az ellenfél azonnali hatástalanná tételére. De ne feledjük: az önvédelem sikere az adott szituációtól és a védekező mentalitásától legalább annyira függ, mint attól, milyen technikai tudás birtokosa. Az aikido segíthet ép bőrrel megúszni a rázós helyzeteket, de óva int attól, hogy ilyenekbe belemenj! Ha teheted, kerüld el azokat! Mi úgy gondoljuk, ez egy fontos hozadéka ennek az irányzatnak.

  1. „Az aikido néha túlságosan ‘erőszakosnak’  és sérülésveszélyesnek tűnik”

Ha megnézzük az ismert amerikai akciósztár, Steven Seagal korábbi filmjeit, akkor bizony elbizonytalanodhatunk: a hollywoodi kérésre csontokat ripityára törő, mára kissé „megmackósodott” aikido mester – kis leegyszerűsítéssel – azt mutatta be, amire a 2. pontban  is utaltunk: az aikido harcművészet, s mint ilyet, arra tervezték, hogy padlóra küldjük vele az ellenfelet úgy, hogy ha nem akarjuk, akkor az nem áll fel utána. Az aikido „sötét oldala”, mondhatnánk. De az aikido, amit például a ZummAikido dojo-iban is tanulhatsz, garantáltan nem így végződik! Biztonságosan, nyugodtan, saját tempód szerint sajátíthatod el a technikákat, anélkül, hogy bajod esne. Erre minden felelősen gondolkodó mester és dojo – így mi is – különösen odafigyel.

4. „Nem vagyok éppen a legkönnyebb, légies alkatú, esélyem sincs ‘aikidosan’ mozogni”

Épp azért kezd el!

Tény, hogy mint bármilyen más mozgásforma esetén, előnyösebb és számodra (illetve az edzőpartnerek számára) is kedvezőbb, ha a gyakorlatok során kisebb tömeget kell megmozgatnod. Ez azonban ne vegye kedved, és semmiképp ne tartson vissza! Az aikido előbb-utóbb idomul a saját testi adottságaidhoz, és megtalálod saját fejlődésed egészséges, számodra megfelelő tempóját. Ne feledd: közben mozgásod és testhasználatod is fejlődik, és te magad is megtanulsz eltérő testi adottságúakkal edzeni. (A technikák miatt pedig ne aggódj: e sorok jelenleg 100+-os szerzője biztosít arról, oktatód tudja azokat a „mesterfogásokat”, amik miatt esélytelen ellenállni pusztán a tömegeddel :) ).

5. „Fiatalon nem sportoltam, most meg már túl öreg vagyok az aikido-hoz”

Szerencsénkre, hacsak valaki nem kíván élsportoló lenni, a legtöbb sport és harcművészet általánosságban vett jó egészségi állapot esetén, bármikor elkezdhető, egészségre és kondícióra gyakorolt kedvező hatásukat pedig minden korosztálynál kifejtik. Ahogy a 4. pontban is írtuk, az aikido előbb-utóbb idomul a testedhez (illetve később neked lesz „saját” aikidod), így túlkorosságtól néhány x-en túl sem kell tartani. A kezdőkre amúgy is külön odafigyelünk, régebbi gyakorlóink pedig segítőkészek: ne tartson vissza a szülinapi naptár, gyere edzésre nyugodtan – nem lesz bajod és senki nem fog türelmetlen lenni vagy kinevetni.

+1. „Az aikido hókusz-pókusz: senkit nem lehet akarata ellenére ‘elhajítani’ és így védekezni”

Leszögezhetjük: még ha nem is gondosan koreografált és fényképezett akciófilmben, hanem „csak” bemutatón látjuk, az aikido akkor is a leglátványosabb harcművészetek közé tartozik. Magasabb szintű (évek-évtizedek kemény munkájának eredményét bemutató) gyakorlói szinte légies könnyedséggel, dinamikusan mozogva, gurítják, dobják partnereiket, akik azonnal felállnak és újra támadnak, hogy másodpercek múlva megint a tatami másik végén kössenek ki. Lehetséges ez…? Nos, az aikidoban semmi varázslatos nincsen, ugyanakkor ahhoz, hogy megérthesd, milyen elvek (2. pont) szerint működik vagy épp nem működik valami benne, ahhoz el kell hozzánk jönnöd edzésre! Akkor megértheted: nem az a kérdés, hogy lehet-e valakit „odahajigálni”, hanem az, jobban jár-e akkor, ha ahelyett a helyben maradást választja?

 

Gyere el hozzánk és mi megígérjük: vigyázunk rád és eleinte még nem fogunk „elhajítani” – később is csak akkor, ha látjuk, készen állsz rá;)).

 

X