Mi történik az aikido-edzéseken?

 

Bodo Rödel aikido

Bemelegítés 

Minden aikido edzés a bemelegítéssel kezdődik. Átmozgatjuk az ízületeket, izmokat és természetesen van erősítés-nyújtás. (Igen, van guggolás, fekvőtámasz és az edzés végén nyújtás is.) Az egész tested felfrissül. Közben "bemelegszik az elméd is" - ráhangolódsz az edzésre. Dolgozz magadon! Koncentrálj!

 

Aikido technikák gyakorlása 

Az aikido technikáit általában párosan gyakoroljuk. először az oktató mutatja be őket, majd elég időd lesz rá, hogy megtanuld, begyakorold és sokat ismételhesd. Ne lepődj meg: nálunk az oktató korrigál és edz is veled. Az oktató személyesen foglalkozik veled. 

Az edzéseken igyekszünk arra fókuszálni, hogy biztonságosan, minden képességedet fejlesztve tanulj meg aikidózni - és közben legyen vidám és konstruktív a hangulat is.

Nem baj, ha elsőre bonyolultnak tűnik - az Aikido mindenkinek sikerül. Az első edzés nagyon furcsa lesz - hagyd kint az elvárásaid, főleg magaddal szemben! A kezdők főleg lépéseket, légzést, gurulásokat, ütéseket tanulnak az első edzéseken - mindent, ami a biztonságos edzéshez kell.

 

Levezetés 

A levezetés nyújtásokból, légzőgyakorlatokból és meditációból áll. Az oktatók mindennek elmagyarázzák az okait, mikéntjét - sosem maradsz egyedül a kérdéseiddel.

Edzés előtt 

Érkezz negyed órával az edzés kezdete előtt, hogy rá tudj hangolódni, be tudj melegíteni egy kicsit előre! Egy órával edzés előtt már ne egyél - tele hassal nem ajánlott edzeni!

Sokan ilyenkor is gyakorolnak, vagy megbeszélik az aikidóval kapcsolatos dolgaikat. Senki nem lesz elutasító. Barátkozz nyugodtan! A Zumm Aikido Egyesület befogadó közösség - bárkitől bármit megkérdezhetsz!

 

Meghajlás - tiszteletadás 

Az aikido, mint minden budo (harcművészet) egymás tiszteletére épül. Ezt meghajlással fejezik ki a japánok és az aikidókák. Nem kell sokat hajlongani, nem ez a fontos. De megadja a keretet az edzésnek.

Az edzésen van néhány szabály: például próbálj minél kevesebbet beszélni! A tetteid mutatják meg, hogy ki vagy és mit szeretnél, nem a szavaid. Mivel az aikido harci kommunikáció, ezért figyeld meg a partneredet - próbálj vele kommunikálni a mozdulatokon keresztül!

 

Edzés után 

Sok esetben ott maradhatsz gyakorolni a technikákat, vagy nyújtani, beszélgetni az edzőtársakkal. A Zumm Aikido igazi közösség, amelyhez mindenki a saját igényeinek megfelelően csatlakozhat. Bulik, kirándulások, közös események színesítik az edzéseket.

Az Aikido nem könnyű harcművészet. Ugyanakkor bárki gyakorolhatja - korra és nemre való tekintet nélkül. A gyakorlás alatt át fogsz menni hullámvölgyeken és hullámhegyeken, néha hihetetlenül boldoggá tesz és feltöltődsz tőle. Máskor meg teljesen kimerít majd és eleged lesz belőle.

Ugyanakkor, bármelyik esetben, de az Aikido útját járod. Számtalan olyan élménnyel találkozol, ami felnyitja a szemed. Rengeteget fogsz tanulni magadról. Csiszolhatod a döntési képességedet.

Az Aikido gyakorlása lehetőség a személyes fejlődésre - harmóniában másokkal és a környezetünkkel.

Okamoto Yoko

7. dan aikikai, Aikido Kyoto

Az Aikido pozitív hatásai

 

avagy ezt tapasztalod majd magadon, ha rendszeresen jársz hozzánk:

Meg fogsz erősödni

Az aikido növeli az állóképességedet, javítja a vitálkapacitásodat, megerősíti a csontszerkezetedet és az immunrendszert.

Javítja a mozgáskoordinációt

Az aikido edzéseken megtanulsz mozogni, lélegezni, egyensúlyozni, azaz irányítani a testedet. Sokkal ügyesebb leszel!

Javítja az egészségi állapotod

Az aikido serkenti a vér- és nyirokkeringést, a belső szervek oxigén- és tápanyagellátása javul. Az immunrendszered megerősödik, kevesebbet leszel beteg.

Megtanít az önvédelemre

Az aikido segítségével képes leszel kezelni a konfliktusokat, akár fizikai szinten is. Megmutatjuk, hogyan kerüld el a veszélyt, vagy hogyan mássz ki belőle.

Megtanít kezelni a stresszt

Az aikido edzéseken ellazulsz, kiadod a stresszt magadból. De eszközt is adunk a kezedbe, hogyan kezeld a stresszt.

Sikerélményt ad

Az aikido ugyan nehéz, de amikor sikerül végrehajtani a technikákat, az határtalan öröm és sikerélmény.

Befogad a közösség

Az aikidósok nyitottak és barátságosak - együtt szervezzük az edzőtáborokat, kirándulásokat, bulikat. Igazi, működő közösségben találod magad!

Önbizalmat ad

Az aikido segítségével nagyobb önismeretre teszel szert, ezáltal magabiztosabbá válsz az élet minden területén.

Próbáld ki ingyen!

Írj nekünk nyugodtan és tegezz bennünket! Hívhatsz bennünket telefonon is:    0620 9 654 298.

4 + 8 =

Zumm Aikido Egyesület

 

"Az Aikido veled kezdődik." - mondta az Aikido alapítója, Ueshiba Morihei. Az Aikido olyan harcművészet, ami mindkettőnket fejleszt. Téged is, minket is.

© 2016 Zumm Aikido Egyesület

Hírlevél

* indicates required

Intuit Mailchimp

X