Aikido

Mozgás és harmónia

Az aikido egy versenyek nélküli, japán harcművészet, amelyet a XX. század elején O Sensei; Morihei Ueshiba (1883-1969) fejlesztett ki, több harcművészetből.

Az aikido tradícionális harcművészeti formákból és mozdulatokból áll, amelyek rugalmasak, logikusak és hatékonyak.  Az aikido alapelve, hogy a támadások elől kitérjen, azokat elvezesse és semlegesítse olyan módon, hogy az ellenfél saját támadásának erejét fordtsa ellene.

Az aikido gyakorlása hatékonyan segíti az elme, a test és a lélek fejlődését.

Harcművészet

Az aikido 100% harc és 100% művészet. Harc, mert az aikidóban a konfliktusokon keresztül történik a fejlődés. Művészet, mert az aikidót gyakorlók folyamatosan keresik a tökéletes mozdulatot és a tökéletes pillanatot. A fejlődés végtelen, az Út sosem ér véget.

Testedzés

Az aikido sport, testedzés. Egy átlagos aikido edzésen a harcművészek akár több százszor esnek el és kelnek fel, a testük minden izmát és ízületét megdolgoztatva. A harcművészet nagyon jó állóképességgel és kitartással ruházza fel a gyakorlókat.

Filozófia

Az aikido a Béke Művészete, filozófiai rendszer. Az aikido kifejlesztője, Ueshiba Morihei maga is az egyik legspirituálisabb harcművész volt; őszintén hitt abban, hogy az emberek képesek egymással és a természettel harmóniában élni.

s

Önvédelem

Számos aspektusa mellett az aikido alkalmas önvédelemre is – ez nagyban függ attól, ki és hogyan  gyakorolja, milyen céllal. Tapasztalataink szerint elkerülni egy konfliktust, vagy vigyázni az ellenfél testi épségére sokkal nehezebb, mint megverni valakit.

Szellemi fejlődés

Az aikido a test fejlesztése mellett szellemi táplálék is. Az aikido technikái kihívás elé állítják a szellemet; a testedzés fokozza az agyműködést. Tekintet nélkül az edzettségi szintre vagy az életkorra, tanulmányok kimutatták, hogy a testedzésnek igen komoly mentális haszna van.

Harmónia

Az aikido szabadsága felszabadultabbá, magabiztosabbá tesz, miközben őszinte kapcsolatba kerülsz önmagaddal. és a környezeteddel A benned levő feszültségek, jó és rossz érzések mind feltörnek belőled, egyfajta öngyógyító tevékenységként.

A Béke Művészete veled kezdődik. Dolgozz magadon és a célodon a Béke Művészetében. Mindenkinek van lelke, amit finomíthat, a teste, amit edzhet – azaz egy út, amit követhet.

Ueshiba Morihei

Az Aikido alapítója

Aikido oktatóink

Csak olyan oktatók tartanak nálunk edzéseket, akiket a tokiói központű Aikikai Aikido Hombu Dojo (az aikido központja Japánban) elismer.

Csák Gergely

Csák Gergely

4. dan aikikai

 

1998 óta aikidózik Budapesten. 2005-ben egy évet tanult aikidót Franciaországban Christian Tissier és Marc Bachraty dojójában. 2006 tart órákat. Az aikido mellett jógaoktatással is foglalkozik. Bővebben Csák Gergelyről. 

Monostory Miklós

Monostory Miklós

2. dan aikikai

 

Az erőteljes aikido szenvedélyes kedvelője, számos helyen, korábban a Kobayashi- és az Iwama Ryu-rendszerben tanult aikidót. 2014-ben nyitotta meg dojóját Obarokon. Bővebben róla: Monostory Miklós. 

Józsa Tamás

Józsa Tamás

1. dan aikikai

 

1994 óta aikidózik, számos mester edzőtáborán vett részt. Óriási tapasztalata van az aikidóval és a harcművészetekkel kapcsolatban, 2006 óta tart edzéseket Nagykanizsán. Bővebben róla: Józsa Tamás. 

Még több aikido

Mi történik az első alkalmakon az edzésen? Miért minket válassz? Vannak még kérdéseid? Mindet megválaszoljuk az alábbi linkeken:

Próbáld ki ingyen!

Írj nekünk nyugodtan és tegezz bennünket! Hívhatsz bennünket telefonon is:    0620 9 654 298.

12 + 7 =

Zumm Aikido Egyesület

"Az Aikido veled kezdődik." - mondta az Aikido alapítója, Ueshiba Morihei. Az Aikido olyan harcművészet, ami mindkettőnket fejleszt. Téged is, minket is.

© 2016 Zumm Aikido Egyesület

X