Gyakori kérdések

Megpróbáltuk összeszedni azokat a kérdéseket, amelyek tipikusan előfordulnak mindenkinél, aki szeretne megismerkedni az aikidóval. Ha lenne még kérdésed, írj nekünk bátran egy emailt – minden kérdésre válaszolunk!

Gyakori kérdések az aikidóval kapcsolatban

Mi az az aikido?

Az aikido egy japán harcművészet, melyet a XX. században fejlesztett ki egy Morihei Ueshiba nevű japán férfi, akit az aikidósok O-Sensei-ként (nagymesterként) tisztelnek. O-Sensei számos harcművészetben volt járatos, de elsősorban a Daito-Ryu Aikijitsu-ból alakított át harci (harctéri) szamuráj technikákat olyanná, hogy se a támadó, se a technikát végrehajtó ne sérüljön meg. Ezért hívják az aikidót a Béke Művészetének. Napjainkra az aikido hatalmas változáson esett át. Az aikido mostanra inkább oktatási rendszer, iskola, sokak számára az önmegvalósítás eszköze. Út a tökéletesség felé, út a béke, a harmónia felé. A nagymesterek az aikidót kutatják és fejlesztik, míg a kezdők megpróbálják megérteni a békés alapelveken keresztül a technikákat, formálni saját testüket és elméjüket.

Mi az aikido célja? 

A modern aikido célja már nem az ellenfél legyőzése, hanem a jobb emberré válás. A cél alapvetően önmagunk legyőzése, a harmónia megvalósítása saját magunkkal és másokkal szemben. Fontos, és sokszor hangsúlyozzák a mesterek: a fejlődésnek saját magunkhoz képest kell megtörténnie, nem másokhoz képest.

Vannak versenyek?

Ez ellentétes lenne az aikido alapelveivel, másrészt nagyon nagy lenne a sérülésveszély, ezért az aikidóban nincsenek versenyek. „Az igazi győzelem a magunk fölött aratott győzelem, a gyors győzelem napja!”, ahogy az aikido alapítója mondta. (Egyes stílusokban vannak versenyek, de ez nem a mainstream, az Aikikai Aikidóra jellemző.)

Milyen az a „Tissier-stílus”? 

Mindenki máshogy aikidózik; ez pontosan úgy alakul ki, ahogy a kézírás. A mi technikai vezetőnk Christian Tissier, 8. danos sihan (nagymester), akinek külön stílusirányzata van az aikidón belül. (Bár ő ezt sosem fogalmazta így meg.) Mi az ő „stílusát” követjük; ez a fajta aikido széles mozdulatokkal, nagy ívű dobásokkal és dinamikus mozgással jellemezhető. Tisser sensei aikidója erőteljes, lendületes és az egyik leglátványosabb.

Meg fogom tudni védeni magam, ha aikidózom? 

Röviden: ez főleg rajtad múlik, mennyire tudod alkalmazni a tudásodat és milyen az adott konfliktus-helyzet. Viszont ez egy hosszú és bonyolult téma, amiről az aikido és más harcművészetek gyakorlói hosszú ideje vitatkoznak.

A gyakorlott harcművész felismeri azokat a helyzeteket, amelyekben muszáj megvédenie magát, de önmaga sosem idézi elő és lehetőleg mindig elkerüli az erőszakot.

Egy biztos: azért nem érdemes eljönnöd hozzánk edzeni, hogy megtanulj verekedni. 

Filozófia? Lelki épülés? Meditáció?

A harcművészetek között az aikido rendelkezik a legátfogóbb filozófiai háttérrel, mely középpontjába a harmóniát és az önfejlesztés állítja. Az edzéseken ugyan nem fogsz hosszas, filozofikus eszmefuttatásokat hallani, viszont mindennek megvan a magyarázata és helye. A tanítványokat egy békés és erőszakmentes filozófia várja, amely elősegíti saját magunk legyőzését, a túllépést saját korlátainkon.

 Van-e gyerekedzés?

Igen, külön aikido gyerekedzéseket tartunk 4-től 14 éves korig. Érdemes az Edzések menüpontban megnézni, hol és mikor.

Gyakori kérdések az edzésekkel kapcsolatban

 

Mikor és hol van az edzés?

Az edzések időpontját és helyét az edzések menüpontban találod meg az oldalunkon. Érdemes negyed órával az edzés kezdete előtt megjelenni, hogy át tudj öltözni és felkészülni gondolatban is az edzésre.

Kezdők mikor jöhetnek?

Egész évben, minden edzésen fogadunk kezdőket. Vannak kifejezetten kezdő edzéseink is. 

Ki lehet-e próbálni ingyen? Mennyibe kerülnek az edzések?

Igen, az első edzés mindenhol ingyenes. Az edzések ára különböző, kattints az Edzések menüpontra, minden kérdésedre igyekszünk válaszolni. 

Megsérülhetek az aikido gyakorlása közben?

Meg. A jó hír az, hogy az aikidóban kevesebb sérülés történik, mint egy átlagos kosárlabda-, vagy focimeccsen a barátaiddal. Az aikido egyik alapelve, hogy a gyakorlatokat úgy kell végrehajtani, hogy sem a támadó, sem a védekező fél ne sérüljön meg. A gyakorlatok általában párosan, a mester közvetlen irányítása alatt folynak, ahol mindkét fél vigyáz a másikra. A kevés sérülés általában kapkodásból, vagy figyelmetlenségből, fölösleges erőszakosságból történik, ám ez nem jellemző az aikido-edzésekre.

Hogy jelentkezhetek az edzésekre?

Nincs semmilyen bonyolult adminisztráció: egyszerűen csak gyere el és keresd a mestert az edzésen! De érdeklődhetsz telefonon és e-mail-ben is. Minden kérdésedre igyekszünk megfelelni.

Mit hozzak az edzésre? Mit vegyek fel?

Egy papucsot, egy hosszú szárú melegítőnadrágot és egy egyszerű pólót. Ha van már edzőruhád, nyugodtan felveheted azt is.

Mi történik az első edzéseken?

Az első alkalmakkor a mesterek igyekeznek bevezetni téged az aikidóba, ami azt jelenti, hogy megtanulsz lélegezni, lépni, gurulni, valamint alapvető támadásokat és védekezéseket. Számíts rá, hogy meg kell tanulnod mozogni a tatamin (a japán edzőszőnyeg, amely tompítja az eséseket), megtanítják neked az udvariassági és viselkedési szabályokat az edzőteremben, hogy később biztonságosan edzhess. A kezdőket türelmes oktatók várják

Milyen egy edzés?

Fél óra bemelegítés, erősítés és nyújtás után páros gyakorlatokkal, páros technikákkal tanuljuk meg az aikido-fogásokat. Sok a gurulás, az esés-kelés, ami megerősíti a testedet. A technikákat sokszor egymás után gyakoroljuk, hogy bevésődjenek. Minden technikának van egy elvi és egy gyakorlati magyarázata, amelyet az oktató mutat be az egyik tanítványon.

Kik járnak az edzésekre? Lányok-fiúk? Idősek-fiatalok?

A fiúk és a fiatalok nagyobb arányban járnak hozzánk, de ez nem azt jelenti, hogy ne lennének negyvenen túliak, vagy lányok. Az aikido olyan harcművészet, amely idővel hozzáidomul az ember alkatához, illetve, mivel fizikai erő nem szükségeltetik hozzá, a nők, az idősebbek, vagy a gyengébb fizikai képességűek is sikerrel képesek gyakorolni.

 

 

Gyakori kérdések, szabályok

Tiszteld az Alapító tanításait!

Tiszteld az aikido filozófiáját és a módszert, amellyel a sensei átadja ezeket a tanításokat.

A teremtés technikája

Minden tanuló erkölcsi kötelezettsége, hogy soha ne használja az Aikido-technikákat mások bántalmazására vagy saját személyiségének fitogtatására. Az Aikido nem a rombolás, hanem a teremtés technikája. Az egyén személyiségfejlesztését megvalósító eszköz, amellyel jobb társadalmat építhetünk.

A tatamin nincsenek egyéni konfliktusok

Az Aikido nem utcai harc. Azért vagy a tatamin, hogy túllépj az agresszív reakciókon, hogy társadalmi felelősséged felfedezésével testesítsd meg a szamuráj szellemiséget.

A tatamin nincsen versengés

Az Aikido célja nem az, hogy megküzdj az ellenséggel és legyőzd őt, hanem hogy megküzdj, és legyőzd saját agresszív hajlamaidat. Az Aikido ereje nem az izmok erejében van, hanem a hajlékonyságban, kapcsolatteremtésben, időzítésben, irányításban és szerénységben.

A sértő, kihívó viselkedést a dojo szellemisége nem tűri

Mindannyiunknak tudatában kell lennünk saját korlátainknak és az edzés szabályainak.

Tiszteld különbségeket!

Mindenkinek különböző fizikai képességei vannak és különböző okok miatt kezdi el az Aikidót gyakorolni. Ezeket tiszteletben kell tartani. Az igazi Aiki a technikák helyes és rugalmas alkalmazása, amely bármely változó körülményhez alkalmazkodik. Saját kötelezettséged, hogy ne okozz sérülést. Védened kell társaid és saját testi épségedet.

Vitának nincsen helye

Fogadd el a sensei oktatását, és hajtsd végre edzési javaslatait őszintén és legjobb képességed szerint. Vitának nincsen helye a tatamin.

Minden tanuló ugyanazokat az alapelvekkel ismerkedik

Nem történhet meg, hogy az egyik csoport a másik ellen van, hogy különböző pártokra szakadozunk. A dojo tagsága egy család. Az Aikido titka a harmónia. Ha nem tiszteled ezeket a elveket, nem tanulhatsz Aikidót ebben a dojóban.

Próbáld ki ingyen!

Írj nekünk nyugodtan és tegezz bennünket! Hívhatsz bennünket telefonon is:    0620 9 654 298.

12 + 4 =

Zumm Aikido Egyesület

 

"Az Aikido veled kezdődik." - mondta az Aikido alapítója, Ueshiba Morihei. Az Aikido olyan harcművészet, ami mindkettőnket fejleszt. Téged is, minket is.

© 2016 Zumm Aikido Egyesület

Hírlevél

* indicates required

Intuit Mailchimp

X