Nehezen megszámolható, hány aikido „stílus” is létezik. A Wikipédia angol nyelvű szócikke szerint számuk meghaladja a tizenötöt. Minden ág mást helyez a középpontba; attól függően, hogy alapítója az aikido fejlődésének mely időszakában lépett önálló útra.

Többek között az AikiWeb fórumain is felmerült a kérdés, ahol több szempontból is taglalják a különbségeket. Valóban, a technikák értelmezésében és a végrehajtásában is vannak jól érzékelhető különbségek.

Budapesti dojonkban is gyakorol egy edzőtársunk, akiről első ránézésre látszik, hogy az alapokat a

Gozo Shioda

alapította Yoshinkan Aikdo egyik mesterétől tanulta. Némi tapasztalattal mozgásukról könnyű felismerni a Takemusu Aiki ághoz tartozó aikidokákat, vagy a Kobayashi Dojok hálózatához tartozókat is.

 

De valóban beszélhetünk-e aikido-stílusokról?

 

Kell-e beszélnünk stílusokról?

Az aikidoban mindenevő vagyok. A Zumm Aikido Egyesületben a Tissier shihan által képviselt irányvonalat követjük, amely nem külön stílus – az Aikikai stílusa. Korábban évekig edzettem a magyar Kobayashi dojok egyikében, azelőtt egy Tamura-vonalat követő dojoban.

Rendszeres edzőtábor-látogató vagyok, megragadok minden alkalmat, hogy szélesítsem látóköröm: a dojotagságból adódó táborokon kívül voltam Saito Hitohira szemináriumán, részesültem Ulf Evenas shihan tanításában, nagy hatást tett rám Urban Aldeklint személyisége, ellátogattam Endo Seishiro edzéseire, danvizsgára felkészülésemben sokat segített a Maekawa sensei által képviselt felfogás.

Ám ránézésre akármennyire is különböznek az egyes irányvonalak mozdulatai, rájöttem (és ebben azt hiszem nem én vagyok az első), hogy

több minden köti össze az egyes aikido „stílusokat”, mint amennyi megkülönbözteti.

A hanmi mindenhol hanmi. A ma-ai mindenhol ma-ai. A kuzushi és a zanshin mindenhol kuzushi és a zanshin. A tori és uke közti kapcsolat kialakítása és megtartása mindenhol egyformán fontos. Ha nem a centrumban dolgozol, nem is aikidozol.

 

A légzés és mozgás koordinációja dojótól független.

 

Csak egy aikido van, és annak különböző megnyilvánulásai.

X