Megindult a BJJ hanyatlása?

De ki az a Royce Gracie? És mit akar a fazon? Kezdjük csak szépen, sorjában:

Annak, aki nem ismerné (miért kellene?),

Royce Gracie amerikai-brazil brazil-jitsu gyakorló és „MMA-harcos”.

A brazil dzsúdzsucut tulajdonképpen kitaláló Gracie család második generációjának tagja, de próbálkozott MMA-harcban is, ott 20 meccséből 14-et nyert meg. 2007-ben doppingvétség miatt eltiltották – írja róla a Wikipédia.

A legújabb hír vele kapcsolatban az, hogy véleményt mondott a küzdősportja, a brazil jitsu eltömegsportosodásáról. A sokak számára legendának számító Royce Gracie szerint a brazil jitsu-edzőtermekben elfelejtették a harcművészetek lényegét. Mivel a jiu-jitsu, főleg a brazil jitsu népszerűsége az elmúlt évtizedekben egyre nőtt, Gracie úgy véli, hogy a jelenlegi edzőtermek talán túlságosan a versenyekre koncentrálnak, miközben elfelejtik, hogy a harcművészeteknek valójában miről kellene szólniuk: az önvédelemről. A Combate-nek adott interjúban a BJJ-legenda kifejtette, hogy szerinte hogy kellene edzeni.

Álljunk meg egy pillanatra.

Mi egy aikidóval foglalkozó egyesület vagyunk, miért írnánk a brazil jitsu belső problémáiról?

Mert az aikidóval kapcsolatban naponta, hetente jelenik meg valaki és nyögi be, hogy nem is igazi küzdősport, nem alkalmas önvédelemre, különben is, táncikálnak a szoknyájukban. Szóval, ami most történik a brazil jitusban, az történt az aikidóval úgy negyven évvel ezelőtt: népszerűsége csúcsán megjelentek a megmondóemberek, akik elkezdték lehúzni ezt a harcművészetet, hogy begyűjtsék magukhoz azokat a tanítványokat, akik lehiszik ezt a sok marketing-rizsát.

Ki nyert rajta? Senki. Sőt, az aikido nagyon sokat vesztett.

Az aikidót mostanra az internetes kommentelők leírták, mert nincs elég vér és erőszak, meg nem verik ki egymás fogát élőben. Magyarul: leginkább az egész aikidós szcéna vesztett azon, hogy mindenki kapzsi volt és mindenki még többet akart szakítani, így elkezdték egymást kritizálni az oktatók, meg a megmondóemberek. (Még jó, hogy mi nem a pénzért csináljuk.)

Még egy megjegyzés: sosem lehet általánosságban fogalmazni az aikidóról vagy a brazil jitusról, szerintünk. Vannak jobb és rossz termek, vannak jobb és rosszabb oktatók, mindenhol a világon. És vannak trendek, amiek kövekeztében az aikido ma már rétegsport és ami miatt a brazil jitus tömegsport. Lehet, 40 év múla megfordul a trend, megint. Vagy divatossá válik valami más. Senki se tudja.

Kanyarodjunk vissza Royce-hoz és kérdezzük meg magunktól: Royce Gracie miből él vajon?

Hát nyilván abból, hogy van egy edzőterme.

Ha pedig éppen nem nyernek a tanítványai, nem jön a pénz vagy – neadjaúristen – csökken a tanítványok száma, valamit tenni kell. És ilyenkor a legtöbb harcművészettel foglalkozó előveszi a jó öreg dumát arról, hogy milyen AZ IGAZI edzőteremben AZ IGAZI edzés, amihez persze csak ő ért – senki más. Hallgassuk csak Royce-t:

„Senki sem azért kezdi el a harcművészeteket, mert versenyezni akar. Senki sem azért íratja a gyerekét harcművészetre, mert azt akarja, hogy bajnokságot nyerjen. A szülők azt akarják, hogy a gyerekeik megtanulják, hogyan védjék meg magukat. Egy nő azért lép be a harcművészetekbe, mert meg akarja védeni magát”.

… és tegyük hozzá, ebben azért nagyrészt igaza van. Viszont azt is tegyük hozzá:

az aikidóban nincsenek versenyek,

így hozzánk eleve olyanok jönnek, akik önvédelmet (is) szeretnének tanulni. Mégis, az aikidónak rossz híre lett.

„Az edzőtermek elfelejtették a harcművészetek lényegét. Az edzőtermek azok, akik leginkább befolyásolják, hogy versenyekre jelentkezz. Néhányan azt mondják, hogy ‘azért kezdtem el edzeni, mert láttam, hogy megnyerted az UFC-t’. Mondom nekik, hogy ez nem igaz, nem miattam volt. Bárki más miatt lehetett volna. Az általam mutatott technika volt az, ami vonzotta az illetőt”.

Bár Royce Gracie főleg a jiu-jitsuról beszélt, úgy véli, hogy a probléma túlmutat ezen a harcművészeten. Példaként említette a szaúd-arábiai karatéka, Tareg Hamedi esetét, akit a 2020-as olimpiai játékok döntőjében diszkvalifikáltak, mert az iráni Sajad Ganjzadeh ellen pontozásos mérkőzésen túlzott kontaktust alkalmazott.

„Olimpiai sportágként a jiu-jitsu még nagyobbá válna, de elveszítené az önvédelmi lényegét. Ez egy harcművészet. A legutóbbi olimpián például karatéban az egyik srác kiütötte a másikat, de az nyert, akit kiütöttek. Azt, aki kiütötte, azt diszkvalifikálták túlzott erőszak miatt. Hogy lehet ez? A karatét azért találták ki, hogy kiüssön valakit. Aztán ők meg: ‘Nem, pontokat kell szerezned.’ Nem csak a jiu-jitsuról beszélek, hanem általában a harcművészetekről.”

Royce-nak, tegyük hozzá, valahol igaza van: ahol pontozásos verseny van, ott a bírók dönthetnek, a szabályok szerint kell harcolni. Így van ez egyébként az MMA-ban is, ahonnan az ifjú titánt kizárták. Khm.

Mindegy, haladjunk tovább.

Szóval, Roye-nak tulajdonképpen az a problémája, hogy a jiu-jitsu olimpiai sportággá válik, mert már annyi embert vonz és már akkora üzlet. És attól félti a sportágat, hogy elveszíti az önvédelmi jellegét. Royce pedig, hogy ki ne maradjon ebből a rengeteg pénzből, beszáll a vitába, hogy látszódjon, hogy ő is valaki ezen a területen. Nála van a Titkok Kulcsa, az Ősi Tudás, amit Csak Ő Adhat Át. Csak Neked. Csak most.

(Egyébként a vita nem újkeletű: a NOB 2021-ben jelentette be, hogy a brazil jitsu olimpiai sportággá válik is indulhat a 2024-es Olimpián. Évek óta sok vita folyt arról, hogy az olimpia milyen szabályrendszert használna, ha valaha is felvennék a harcművészetet, és ki lenne az esemény igazgatója, hogy biztosítsa a sport zökkenőmentes átmenetét az olimpiai sportágak közé. Aztán az is kiderült, hogy Carlos Gracie Jr. a Gracie Jiu-Jitsu alapítójának, Carlos Gracie-nek az unokája; az IBJJF és a Gracie Barra vezetője fogja felügyelni a sportág felvételét.

„Nagy erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy a sportágunkat a megérdemelt tisztelettel kezeljék. A jelenlegi IBJJF no-gi szabályokat fogjuk használni, néhány kisebb módosítással. Kezdjük azzal, hogy a valóságot szimuláló nyitott kézpofonok, valamint az alacsony rúgások álló helyzetből engedélyezettek lesznek. Nagyon hasonlítani fog a jiu-jitsu stílusára, amit a nagyapám egész életében népszerűsített”.

A sportág az alacsony rúgások kivételével a Combat Jiu-Jitsu-ra fog hasonlítani.

Volt némi aggodalom a BJJ nacionalizmusával kapcsolatban, nevezetesen, hogy sok brazil nehezményezi az „amerikai jiu-jitsu” kifejezést, tekintve, hogy a stílust brazilok hozták Amerikába. Ennek kezelésére Carlos Gracie Jr. rendelkezett néhány kikötéssel: „Mivel el akartuk különíteni sportágunkat az olimpián a judótól, ezért brazil Jiu-Jitsu vagy Gracie Jiu-Jitsu néven határozzuk meg. A Brazil Jiu-Jitsu verseny megnyitó ünnepségének részeként közös meghajlás lesz Helio Gracie és idősebb Carlos Gracie portréja előtt. Nem engedünk részt venni olyan csapatokat sem, amelyek stílusukat amerikai Jiu-Jitsu-ként azonosítják, mert veszélyt jelentenek a jiu-jitsura”.

Szerinted akkor msot kinek lehet igaza? Tényleg Royce-nál van a Titkok Kulcsa? Vagy tényleg megindult a BJJ hanyatlása?

X