Minden egyes edzés számít. Minden egyes edzőtábor számít.

Elmondom, mire gondolok.

Cyril Lagrasta, aki sokáig a Dublin Aikido vezetője volt, manapság Svájcban tanít aikidót, tartott nálunk egyszer edzőtábort Budapesten.

cyrli_lagrasta_2013_ (66)

Cyril Lagrasta, irimi nage (Rene Maajärv fotója)



Arról, hogy milyen technikákat mutatott, egy nikkyón kívül nem emlékszem szinte semmire. A nikkyóra is azért emlékszem, mert van egy vicces fotó, amin éppen nikkyót csinál egy kedves ismerősömön, és nagyon vicces arcot vág. De ezen kívül nem emlékszem semmire, csak arra, amit mondott: az ajtó-hasonlatra.

„Én csak megmutatom az ajtót. De neked kell átmenned rajta.” – mondta.

Neked kell megtapasztalnod, milyen az aikido. Az aikido tapasztalati úton működik. Minél többet tapasztalsz, minél többet edzel, minél több emberrel próbálod ki, annál jobb leszel.

Két dolog fontos mindebből:

1. Minden edzőtábor és edzés számít. Amire csak el tudsz menni, menj el! Lehet, hogy épp annál a mesternél, lehet, hogy épp abban a pillanatban érted meg a lényeget, fogod fel, hogy működik egy technika, vagy érzed meg, mit kellene csinálnod. És sikerül.

Olyan ez, mint egy nagy kirakós játék. Ezernyi darabja van. Minél több edzőtáborra mész el, annál több darab illeszkedik majd a helyére a fejedben.

2. Magadnak csinálod. Te leszel több tőle. Te gazdagodsz tőle, te leszel jobb, ügyesebb, kitartóbb. Egyre könnyebb lesz, ahogy az agyad rááll erre a tanulási folyamatra. Senki soha nem fogja megtanulni helyetted. Ahogy megtanultad, már senki se veheti el tőled. Barátok, barátnők, ismerősök, élethelyzetek jönnek-mennek, de te mindig mehetsz aikidózni. Mindig vissza fognak várni a régiek, akik nyomják tovább a végtelenségig.

Végül, még egy dolog: nem csak önmagadért, az egészet magáért csinálod.

Persze, az elején kitűzöl célokat. „Citromöves akarok lenni.” „Hakamás akarok lenni.” „Feketeöves akarok lenni.” Aztán rájössz arra, amit Philippe Gouttard mondott nekem egy másik edzőtáboron: a fokozatok, a célok nem jelentenek semmit.

„Ez is csak egy lépés az aikido megértése felé”

– mondta.

Most ugyan hiába mondom neked, hogy a hakama nem nagy szám. A fekete öv se nagy szám. Az a nagy szám, ha eljársz edzésre évekig. Ha edzel itthon, külföldön. Ha edzel kicsikkel, nagyokkal, fiatalokkal, idősekkel, kövérekkel, vékonyakkal, büdösekkel, jó szagúakkal. És a legnagyobb szám: ha élvezed.

Másért nem érdemes csinálni. Csakis azért, hogy élvezd. Hogy kikapcsoljon. Hogy fejlődj. Magadra ismerj benne. Megértsd. Találkozz emberekkel. Megszeress és meggyűlölj embereket. De mindvégig csak úgy érdemes csinálni, ha élvezed.

Ennyi az aikido.

X