Nem titok:

  1. Rendszeres edzésre járás.
  2. Rendszeres edzésre járás.
  3. Rendszeres edzésre járás.

Megmagyarázom.

Az aikido (egyik) célja, hogy elhárítsd azokat az akadlyokat, amik téged visszahúznak az életben és teljes életet élhess: egészséges, harmonikus és a körülményekhez képest boldog legyél.

Mást vártál?

Hogy küzdelemről írunk, meg kardozásról, meg nagy esésekről? Az maga az edzés. Igen, ez az egésznek az alapja. Vagy: a formája. A külseje. Amit látsz.

De elárulok egy másik titkot is: az aikido nem csak az, amit látsz. Az a jéghegy csúcsa.

Lent, a mélyben sokkal több minden történik. Belül, magadban, te saját magaddal küzdesz közben. És ahhoz, hogy ezen az úton járhass, elengedhetetlen, hogy rendszeresen járjál edzésre.

Van persze ezer más módja, hogy megküzdj saját magaddal, de az sem könnyebb vagy gyorsabb. Persze, vannak, akik csak egy kis testmozgásért néznek be hozzánk, akik meg akarják magukat védeni, meg azok, akik éppen unatkoznak, társaságra vágynak, vagy egyszerűen szeretik ezt csinálni és nincsenek ilyen magasztos céljaik. Ezzel nincs semmi baj. Az aikido edzés nekik is remek eszköz arra, hogy mindezeket a problémákat megoldja. Viszont ehhez nekik is el kell menniük a személyes edzéseinkre a Blahához és nyomni kell.

Mit jelent a rendszeres edzésre járás? Legalább heti kétszer, de jobb a három. És minden héten.

Nincs más út.

Mert ha, heti egyszer, vagy össze-vissza jársz edzésre (pláne, ha nem jársz), akkor az izmaid, idegrendszered nem áll át, nem kapja meg azt a mennyiségű stimmulust, amitől elkezdődik benned a változás. Az emberek a pozitív változásért jönnek el edzeni:

  • hogy erősebbek legyenek
  • hogy gyorsabbak legyenek
  • hogy ügyesebbek legyenek
  • hogy magabiztosabbak legyenek
  • hogy jobban tudjanak kommunikálni, kapcsolódni
  • hogy kitartóbbak legyenek
  • hogy leküzdjék a mindennapos stresszt
  • hogy meg tudjanak küzdeni az élet kihívásaival
  • stb., stb., stb.

Mindezt az aikido egy nagyon szórakoztató és nagyon kifinomult edzési programon keresztül éri el. Az edzési program – amit nálunk nemzetközileg elismert mesterek valósítanak meg – lehetővé teszi, hogy te egyszerre játssz, tanulj, szórakozz, ismerkedj magaddal és másokkal, erősödj, ügyesedj, más szóval, fejlődj. De a programban való részvétel nem spórolható meg. Itt meg kell jelenned és csinálnod kell, különben nem ér semmit az egész.

Az aikidóban az lesz sikeres, aki edzésre jár. Évekig. Akkor is jár, amikor esik, amikor fúj, amikor hőség van. Amikor nincs kedve. Az aikidóhoz ugyanis nem motiváltság kell, hanem önfegyelem. Kitartásra nevel. Elköteleződésre nevel.

Ennyi a titok: rendszeres edzésre járás.

Akkor most pakold össze szépen a cuccodat és este indulj neki az aikido edzésnek!

X