Monostory Enikő egyike a legaktívabb edzőtáborba járó aikidósoknak – szinte minden hónapban, de van úgy, hogy minden hétvégén edzőtáborban van. Enikő azt mondja: az elképesztő mennyiségű edzésmennyiség lefárasztja ugyan, de egyben fel is tölti. Arról kérdeztük, hogy mi az oka annak, hogy ennyire sokat edz és hogyan bírja.

Milyen gyakran jársz aikido edzőtáborokba?

Amilyen gyakran csak lehet!
Ha csak rajtam múlik, és nem kell válogatnom a táborok között akár pénz, akár szabadidő miatt, akkor „szezonban” (tavasszal és ősszel) átlagosan minden második hétvégén edzőtáborba megyek. Szezonon kívül nagyjából havi egyszer.

Mi alapján választod ki, hova mész edzőtáborba?

Alapvetően az első szempont, mindig a mester, aki az edzőtábort tartja. A második, hogy meg tudom-e szervezni az utat.
De vannak „kedvenc” edzőtábor-partnereim, akikhez szeretek visszajárni. Olyankor a helyszín adott, és figyelem, milyen edzőtáborokat szerveznek. Ha valamelyik érdekesnek tűnik, megyek.

Miben más, miben „több” egy másik mester edzőtábora, mint a dojo heti „rutinja”, amit egyébként látogatsz?

A legtöbb hétvégi edzőtáboron egy-egy alapelv áll a központban. Nem technikát tanulunk meg, vagy formát gyakorlunk, hanem a formán keresztül az alapelv jobb vagy mélyebb megértése a cél.

Mivel érzed magad „többnek” mint aikidoka, egy-egy edzőtábor után?

Azt hiszem, ez nem a legjobb kifejezés: nem mondanám, hogy bármivel is „többnek” érzem magam egy-egy edzőtábor után.
Mindig két céllal megyek:
1. tanulni
2. minél több emberrel gyakorolni
Az edzőtáborok után általában hazahozok magammal rengeteg gondolkozni és megérteni valót, amit igyekszem beépíteni a gyakorlásba a „rendes” edzések során.
Sokszor nagy segítség, hogy ezeken az alkalmakon olyan mesterrel dolgozom, akivel nem találkozom heti 3-4-5 alkalommal, és „kívülről” ad valami pluszt, amitől végre megértem, amit a mesterem itthon hetek óta próbál a fejembe verni. :)

Ajánlanád-e teljesen kezdőknek az edzőtáborokat?

Mindenképpen. Attól a ponttól kezdve, hogy az ember többé-kevésbé stabilan meg tud állni a tatamin, és meg tudja különböztetni egymástól a végtagjait (ami nekem kezdőként igen nagy kihívás volt), kifejezetten érdemesnek tartom az edzőtáborok lehetőség szerinti látogatását.

Mit tanácsolsz a kezdőbbeknek, mi alapján érdemes edzőtábort / szemináriumot választaniuk?

Szerencsére rengeteg választási lehetőség van akár itthon, akár a szomszédos országokban.
Az első táborokat nem könnyű kiválasztani, az ember kezdőként még nem tudja, milyen irányt fog venni az aikidója, melyik mester tanítási stílusát fogja megszeretni, így azt javasolnám, kérdezze meg a mesterét, melyik táborokat ajánlja.

Jártál-e kezdőként (az első vizsgád előtt) aikido edzőtáborban, és ha igen, miért?

Igen.
Az elsőn „véletlenül”: édesapám meghívta a dojójába az akkori mesterét edzőtábort tartani. Az eredeti terv az volt, hogy fotózni megyek, aztán mivel időközben elkezdtem aikidózni, végül részt vettem az edzésen.
A többi pedig már jött magától.

Mesélj még a külföldi táborokról!

Imádom őket! Egyrészről szeretek utazni. Igyekszem rendszeresen olyan edzőtáborokat is beválogatni az úti céljaim közé, ahol új várost, országot fedezhetek fel. Ez mondjuk nem túl nehéz, rengeteg helyen nem jártam még.
Másrészről rengeteg féle emberrel találkozom ilyenkor. Rengeteg különböző habitusú, hozzáállású és érdeklődési körű emberrel. Nem utolsó sorban rengeteg új tapasztalatot is szerzek a külföldi, főleg a nemzetközi táborokon.
Ugyanúgy, ahogy itthon a dojón belül is mindenkivel másmilyen gyakorolni, „ugyanaz” az aikido teljesen más minden külföldi partnerrel is, legyen akár német, lett, luxemburgi, osztrák, orosz vagy portugál. Nagy élmény minél több Aikidókával többféle stílusban és megközelítésmódban Aikidózni!

X