Az aikido kétségtelenül a világ egyik legszuperebb módja a testedzésnek, önvédelemnek és önfejleszténsek. Mind fizikai és mind mentális értelemben. A legtöbb órán a férfiak vannak többségben, de mi a Zumm Aikido Egyesületben nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat: van, amikor a lányok aránya 50% az edzésen.

Sok nő, aki elkezd aikidózni, számos jótékony hatásról mesél nekem fizikai, lelki és mentális értelemben is. Növeli az erőt ás az állóképességet? Csökkenti a stresszt? Nyugodtabb és fókuszáltabb vagy? Tudtad, hogy „dobás és gurulás” csak rólad szól?

Szóval, ha azon gondolkozol, hogy elkezd vagy folytasd a gyakorlást, akkor itt van pár érv, hogy miért kellene elkezdened, vagy többet aikidóznod:

aikido women practice Bodo Rödel1. Az aikido javítja az általános közérzeted

Ha jelentős életmód váltást szeretnél, akkor az egyik legjobb módja, ha elkezdesz mozogni. Az aikido edzések javítják a fizikai tested egészséget és szellemedet szabaddá teszik.

Apránként tapasztalni fogod a változásokat az alvási ciklusodban és az étkezésedben. Az aikidón bizony keményen kell edzened, de csak a saját határaidat lassan kifelé tologatva, nem egyből a „mélyvízben”.

2. Az aikido segít a fogyásban

Az edzés nagy része esés és kelés. Guggolsz és fekvőtámaszozol több százat, észrevétlenül, anélkül, hogy belegondolnál. Az aikidót mindfulness gyakorlatként is fel lehet fogni, vagyis tudatosságot viszel az étkezéseidbe és a mindennapjaidba.

3. Az aikido erőssé és hajlékonnyá tesz

Bizony, bizony, rengeteg nyújtó és erősítő gyakorlatot építettünk bele az edzéseinkbe, hogy a tested simán kibírja a másfél órás edzéseket. Vagy, ha a videók megnézése után azt gondolod, hogy „ez csak egy tánc”, gondolj arra, mennyit dolgoznak a táncosok a testükkel, mire úgy mozog…

A gyakorlás pont arra szolgál, hogy növelje és javítsa a fizikai tested állóképességét és hajlékonyságát, vagyis ezek nem előfeltételei, hanem következményei az edzésekenek. Nem kell elérned a lábujjaidat és erődnek lenne, hogy belevágj.

4. Az aikido megfiatalít és segít fiatalnak maradni

Az aikido edzések kívül-belül feltöltenek életenergiával, bármilyen korban. Nézd csak meg az idős mesterek bemutatóit: van, aki 86 évesen is úgy dobálja az embereket, mintha jó 40 évvel lenen fiatalabb.

5. Az aikidóban jó közösséget találsz

A többiek az edzésen segíteni fognak, nem fogod úgy érezni magad, mint aki hátrányból indul, ha eljössz aikidózni. Mindenkivel lehet beszélgetni órák után vagy előtt. Persze, nem történik meg ez az egyik pillanatról a másikra, hanem érdemes eljárnod rendszeresen, legalább heti egyszer. Az edzőtáborokon, a rengeteg közös szabaidős programon igazi közösségre találsz, ahol az emberek segítenek egymásnak.

6. Az aikido csökkenti a stresszt

Egyszerűen nem érsz rá a napközbeni problémákkal foglalkozni, mert koncentárlnod kell a mozgásodra és a partnered mozgására. Harci szituációban dolgozunk, ami 100%-os figyelmet igényel. Ezért is mondják, hogy az aikido mozgó meditáció. Ha tehát egyszerre szeretnéd az agyadat pihentetni, de meg is dolgoztatni, egy hosszú nap után, akkor tökéletes választás az aikido. Segít megküzdeni a negatív gondolatokkal, emberekkel. Már az első óra után jobb kedved lesz és több energiád.

Az aikido az egyik legtermészetesebb módja, hogy fejleszd és ápold a mentális egészségedet. Automatikusan meg fogod tanulni, hogyan kell elcsendesíteni az elmédet, hiszen másra kell figyelned. Emiatt pedig az agyad teljesen kipiheni az egész napos hajtást.

7. Az aikido növeli a csontok és izmok egészségét

Az aikido rengeteg mozgás. Az órák 99%-a abból áll, hogy mozogsz, mozogsz és mozogsz. (Végre, nem ülsz a számítógép előtt.)  Mindez hozzájárul a csontjaid, izmaid és ízületeied egészségének megőrzéséhez, mivel az egyes ízületek teljes mozgástartományában dolgozunk és próbáljuk mobilizálni az egész testet. Számos tanulmány bizonyította, hogy a gyakorlás által csökkent a csontritkulás kockázata.

Mindazonáltal, fontos megjegyezni, hogy vannak nehezebb dobások (és esések), amelyek csak rengeteg gyakorlással válnak tökéletessé. Kezdőként vedd figyelembe a kockázatokat és először gondolj a saját biztonságodra! A jó aikido edzés olyan, mint a maraton, nem egy gyors sprint, hiszen egész életedben gyakorolhatsz.

8. Az aikido folyamatosan kihívást nyújt

Sosem válik gépiessé, unalmassá, mint egy fitnesszterem. Mindig lesznek újabb technikák, mindig van mit csiszolnod magadon. Mindig jönnek újabb ellenfelek, akikkel ugyanaz a technika máshogy működik.

Remélhetőleg ez a 8 indok meggyőzött abban, hogy legalább egyszer kipróbáld az aikidót! A harcművészet nem csak a férfiak mozgásformája!

X