A Dojo Napján szó lesz mindenről, ami a harcművészetben fontos: harcművészeti alapelvekről, taktikáról, stratégiáról és a hozzáállásról.

2018. április 30-án, hétfőn nem kell dolgozni menni, a hosszú hétvégére egy izgalmas programot ajánlunk neked (és akár a barátaidnak, családodnak): a Zumm Aikido Egyesület dojójában, Budapesten

nyílt napot tartunk.

Program:
10.00 – 11.30 – edzés
11.30 – 12.30 – dojo takarítás
12.30 – 15.00 – ebédszünet
15.00 – 16.30 – edzés, kyu-vizsga
16.30 – 18.00 – közgyűlés
18.00 – tól: szabad beszélgetős est az aikidóval kapcsolatban

Fontos tudnivalók a Dojo Napjával kapcsolatban:

  • A nyílt napon 1000 Ft hozzájárulást kérünk tőled a terembérlethez és azt, hogy segíts nekünk rendbe tenni a dojót;
  • A Nyílt napra nem kell bejelentkezned, egyszerűen csak gyere el, érkezz negyed órával az edzés előtt, hogy át tudj öltözni! 
  • Ha még sosem jártál nálunk edzeni, az első alkalom ingyenes! Hozz magaddal egy melegítőnadrágot, egy pólót és egy papucsot!

Miért ez a Dojo Napja? Miért kell kitakarítani?

Minden tavasszal ráfér a kecóra egy nagytakarítás. Minden megújul: a dojo is.

A dojo jelentése: az „út helye”. Vagyis az a hely, ahol a harcművészeti edzéseken résztvevők – bugeishák japánul – fejlesztik magukat. Járják a harcművészet útját. A harcművészet segítségével fejlesztik önmagukat és az edzőpartnerüket.

De mégis, miért kell kitakarítani a dojót egy harcművésznek?

Nos, nem feltétlenül kell. Semmiképp sem kötelező. Viszont vessünk egy pillantást erre a kis videóra:

A videó tanulsága szerint (aki nem értene angolul) a japán gyerekek maguk takarítják ki az iskolájukat. Ez is benne van a tantervben. Nem csoda, hogy a japán felnőtteknek teljesen természetes, hogy az edzések előtt maguk takarítják ki a dojót. Hiszen az is egy iskola. Nekünk, akik Európában nőttünk fel, nem természetes. Pedig egészen egyértelmű üzenetet küld a harcművészeknek:

megtanítja őket a szerénységre, az alázatra és a tiszteletre.

A dojo egy iskola. Az iskola célja – eredetileg – az emberek fejlesztése. A takarítás még egy fontos dologra tanítja a tanulókat: hogy becsüljék meg a dojójukat, ami közös, de mégis az övék. A dojóban nem csak edzegetni jár az ember, hanem a lelkét is ápolni, saját magát művelni, fejleszteni. A dojo az a hely, ahol mindenki jobb emberré válik. Ahol egy kicsit, vagy akárcsak kis időre is, de megvilágosodunk.

Nem mindegy, hogy a megvilágosodást (megtisztulást?) milyen helyen érjük el: egy olyan helyen, amit mi magunk tisztítottunk meg a kosztól, vagy egy elhanyagolt, koszos helyen. Utóbbi helyre – ahogy mi, magyarok mondjuk – az ember nem is teszi be a lábát szívesen. A Dojo Napja erről is szól: a harcművészet értelméről, a harcművészet, az aikido gyakorlásáról. Ennek pedig része a takarítás, a megtisztulás is. (Amúgy pedig: igényes emberek, igényes környezet.)

Várunk Téged is a Dojo Napján! Gyere el!

(Takarítani nem kötelező.)

X