Észrevehetted, hogy az aikido, mint más harcművészetek is, nem olyan, mint a többi edzés. Íme, néhány alapelv azzal kapcsolatban, hogyan járj edzésre.

aikido edzés

Sokféle ember jár aikidóra a Zumm Aikido Egyesületben. Nagyon különbözőek vagyunk és nagyon különböző okok miatt járunk. Van, akinek a filozófia tetszik, van, aki a saját mozgását akarja tökéletesíteni, van, aki önvédelemre, van, aki kondira, vagy éppen egészségre hajt. Az aikidóban az a csodálatos, hogy mindezt képes megadni – de ahhoz bizony gyakorolni kell.

Honnan jutott ez az eszünkbe?

Vannak a Facebookon aikidós csoportok, ahol aikidósok és wanabe aikidósok vitatkoznak ennek a harcművészetnek a mikéntjéről. Egyszer csak valaki feldobta, hogy lehet-e a Youtube-ról aikidót tanulni. Nos, valamit lehet tanulni az aikidóval kapcsolatban a Youtube-ról is, úgy, hogy közben ülsz a monitor / tablet előtt, vagy a telefonoddal a kezedben és nézed, ahogy ezek a videókon egymást dobálják, gyűrik, leszorítják, izzadnak.

De a monitor előtt ülve sosem fogod igazán megtapasztalni, hogy milyen az aikido.

Ahogy a bokszhoz (sem a focihoz!) nem érthet az, aki eddig csak a képernyőn látta, sőt, szexelni sem lehet úgy megtanulni, ha az ember pornót néz. (Sőt, sokak szerint az inkább csak tönkreteszi az ember szexuális életét, whatever.)

Tehát, el kell menned edzésre. Nincs más mód. Sorry. Aikidót csak aikido-edzésen lehet megtanulni, gyakorlással, fáradtsággal, izzadtsággal, izomlázzal. Pont ez adja az értékét: ez nem egy könnyű dolog, nem egyszerű. Nem adják oda könnyen. Nem mehetsz be egy boltba és nem veheted le a polcról. Nincs sose „kész”. Sose érsz a végére.

Pont ezért: a siker nem öt percig tart. Az aikido sikere az, ha jársz és fejlődsz. Önmagáért való. Nem övekért, vizsgákért, a szomszédért csinálod, hanem magadért. Magadnak bizonyítasz. Magadat győzöd le. Ahogy O-Sensei is mondta:

„Önmagunk legyőzése a legnagyobb győzelem.”

Sőt: ahelyett, hogy azt határoznád meg célként, hogy most megszerzed a következő övedet, megtanulod a nikkyo-t, vagy bármelyik másik technikát, inkább

határozd meg célként azt, hogy gyakorolsz.

Szánsz rá időt és energiát. Ha időt és energiát szánsz rá, akkor meg fogod tanulni és sikeres leszel benne – mint bármi másban is egyébként. Azért, hogy el tudd érni, segítünk néhány tippel, hogyan járjál aikido-edzésre. A dolog szépségét az adja, hogy minél többet jársz, annál automatikusabb, illetve könnyebb lesz, hogy mész és gyakorolsz.

  1. Csak elkezdeni nehéz

Nem hiszed el? Az íróknak is csak az első oldal a legnehezebb, aztán a regény megírja magát. Bizony, fel kell emelned a segged a kanapéról. Akkor is, ha esik. Akkor is, ha hideg van. Akkor is, ha hulla vagy. sőt: akkor igazán. „Hulla fáradt voltam, nem jöttem el edzésre” – hallottuk sokszor. A legrosszabb kifogás. Amikor hulla fáradt vagy, akkor érdemes a leginkább eljönnöd, lehet, hogy életed legjobb edzése lesz!

2. Fejben dől el

Nehéz elmenni egy-egy edzésre? Akkor lehet, hogy nem neked való. Ha csak egyet-kettőt kihagysz, akkor nem történik semmi tragédia. De ha minden edzés előtt úgy érzed, valami sokkal fontosabb dolgod van, máshoz van kedved, nem szeretnél elmenni – akkor ne menj! Ugyanakkor kicsit meg kell erőszakolnod magad – egészen gyengéd erőszak ez -, hogy elkezd és eljárj. Bizony, ez egy új szokás, amit nem könnyű felvenni. Mondjuk este a tévé előtti tespedés előtt edzeni jársz – lássuk be, ehhez kedv kell és kitartás.

Viszont vannak, mások, akik az egészet mókának, pihenésnek fogjk fel, akiket kikapcsol. Elfáradnak benne – aktív pihenés az aikido, mint minden sport -, viszont kikapcsolja őket. Ők nem szerencsések: egyszerűen így fogják fel a dolgot. Azt ajánljuk, változtass magadon először és meglátod, a világ is megváltozik körülötted! (Ez eredetieg Gandhi gondolata.)

3. Kell a jó időbeosztás

Már halljuk a kifogást – neked rengeteg melód van, családod van, tanulnivalód van, nem érsz rá. Bizony, meg kell tanulnod úgy beosztanod az idődet, hog ami fontos, azt prioritásként kezeld. Ha nincs időd az aikidóra – valósznűleg nem olyan fontos neked. Inkább fogalmazd meg magadnak úgy, hogy az aikido nem annyira fontos, hogy eljárj. Van, aki inkább pingpongozik, van, aki a Divison 2-t tolja otthon a PS4-esén. (Mondtunk egy hülye példát.) De ha valóban fontos neked, akkor visznt okosan kell beosztanod az idődet, hogy maradjon a családra, munkára, iskolára annyi, hogy ott is tudj teljesíteni. Az igazi művészet – az Élet Művészete, hogy patetikusak legyünk -, hogy be tudod osztani az idődet azokra a dolgokra, amik fontosak neked. Az aikido ezt is segít megtanulni.

4. Döntsél!

Írtuk fentebb, hogy fejben dől el az egész. Igazából senki más nem tudja eldönteni, hogy neked aikidózni kell-e, csak te. Ha úgy érzed, kell, akkor járjál. Ez nem kötelező, mint az iskola. Nem kötelező, mint elmenni dolgozni. Ha járni akarsz, járjál! Ne hagyd, hogy mások beleszóljanak a dolgoba! Vedd a kezedbe az irányítást a saját életedről! Kezdetben önmagadért csinálod, sosem másokért!

5. Ne járj hébe-hóba!

„Kéthetente egyszer el tudok jönni, talán…” – ez rossz mondat. Ha heti egyszer tudsz jönni, gyere heti egyszer. Ha heti kétszer tudsz, gyere kétszer. A „talán” a harcművészetben – ahogy a csajoknál is – „nem”-et jelent. A rendszeresség adja meg a gyakorlásod alapját. Ha rendszertelenül jársz, azzal vesztegeted az idődet. Ezért nem érdemes az aikido-vizsgák előtt „ráhúzni” és mindne alkalommal elmenni edzésre, aztán meg hónapokig hanyagolni az egészet. Nem érdemes kampány-szerűen járni. Lehet, de minek – nem fogsz úgy fejlődni, ahogy a többiek.

6. Nincs mit vesztened!

Az aikido egy nagyon különleges tapasztalat, nincs hozzáfogható. Egyszerre tánc (nem, nem tánc), mozgás, izomfejlesztés, állóképesség, akarat, személyiség-fejlesztés – minden. És kezdetben nagyon-nagyon furcsa. Nem is megy elsőre, csak nagyon keveseknek. Minél többet jársz, annál jobb leszel és annál kevésbé tűnik nehéznek. (Valójában ugyanolyan nehéz, csak te leszel jobb, erősebb, ügyesebb, kitartóbb, okosabb, stb.) Ezért, ha elmész egy próbaalkalomra (ami ingyenes ráadásul), nem veszíthetsz semmit. Nem fog kiröhögni senki. Nem fog bántani senki. Türelmesek és segítőkészek lesznek veled. (Legalább is ebben a dojóban, ezt bizton állíthatjuk!) Nem olyan, mintha beülnél egy szar filmre – mert az idő- és pénzpocsékolás. Itt megtapasztalhatsz valami különlegeset, egyedit és nagyszerűt. ha nem is fogod megérteni elsőre, hogy mi történik, másodikra már egy kicsit sikerülni fog. Harmadikra pedig már ismerős lesz.

7. Az aikido rólad szól

Gondolj bele: egy hét 168 órából áll. Te, ha egy héten kétszer elmész aikidózni, akkor 3 órát aikidózol. Ez azon a héten az időd 0,017-a. Ez igazán nem túl nagy „áldozat” a drága idődőből, nemde? Pláne, hogy ezt igazából magadra – a magad fejlődésére, épülésére – „áldozod”. Ennyi meg azért kell.

Ha pedig az érdekel, hol és mikor vannak az edzések, kattints az Edzések menüpontra! Nem kell mást tenned, csak eljönnöd az edzésre – egyébként sokkal könnyebb, mint gondolnád!

X