20 éve aikidózom és mint mindenki más, naivan, csillogó szemmel kezdtem bele. Íme 10 + 1 dolog, amit jobb lett volna tudni, mielőtt belekezdek. Aikido tudnivalók kezdőknek (és haladóbbaknak).

 

1. Sosem lesz belőled utcai harcos

Akármilyen harci / használható / szupertitkos / szuperhatékony technikát tanulsz meg, az aikidóval sosem leszel utcai harcos és igen, nem érdemes elindulnod valami free style meccsen. Nem azért, mert az aikido nem elég hatékony, vagy meg fognak verni. Hanem, mert az aikido nem erre való. Olyan, mintha egy csavarhúzóval akarnál szöget beütni: inkább a kalapácsot kell kivenni a szerszámosládából. Ha verekedni szeretnél, egyszerűbb elmenni valami talponfekvőbe és belekötni a helyi arcokba. Igen sok jó és rossz tapasztalatot lehet szerezni így és talán ez a leggyorsabb útja, hogy megtanulj bunyózni.

2. Az aikido csak egy eszköz

Meglepetés? Az aikido edzésnek nem az a célja, hogy megtanulj aikidózni. Sokkal inkább az, hogy felszabadítsd önmagad. Megismerd önmagad. Egészséges legyél. Jó kondid legyen. Tanulj valami önvédelmet. Közösségben legyél. Megerősödjön a tested, kitartó legyél. Megerősödjön a fejed, legyen akaraterőd. Tisztába gyere önmagaddal. Az aikido mindehhez egy nagyon jó eszköz.

3. Sosem lesz könnyebb

Az esetek 99%-ában az emberek ezt már az eső edzésen megérzik? bizony, az aikido nehéz. Sok, bonyolult mozgásforma, kimerítő edzések, amik igénybe veszik az agyadat és a testedet is. Ahogy az ember fejlődik, az aikido is egyre nehezebb lesz: folyamatosan jönnek az újabb és újabb problémák, amiket meg kell oldani, amikkel szembesülni kell. A fejlődésnek sosincs vége. A jó hír az, hogy az aikido a megoldási kulcsokat is odaadja, neked csak élned kell vele. Tudni kell használni. ahogy egyre tapasztaltabb leszel, egyre több megoldási kulcsot nyom a kezedbe, ráadásul ezeket az életedben, a dojón kívül is felhasználhatod. Vagyis: egyre jobb lesz, egyre erősebb leszel. Viszont sosem lesz könnyebb.

4. Lesz bőven siker- és kudarcélmény

Igen, az aikido folyamatos hullámvasút. Minden benne van, ami a „való világban” az életedben megvan: csalódás, frusztráció, harag, félelem, de benne van az öröm, a harmónia, szabadság, nyugalom és béke. Van benne olyan pillanat, amikor úgy érzed: most abbahagyod, sosem mész megint a dojo közelébe, meg olyan is, amikor a heti három-négy edzés kevésnek tűnik és aikidóval álmodsz, munka közben az aikidón gondolkozol és este lefekvés előtt még aikidós videókat nézel a Youtube-on. Ez ilyen. A siker, vagy a kudarc sosem egyetlen pillanatig tart és mindig jön egy újabb élmény, ami átszínezi az előzőeket, vagy éppen a jövőt. A legfontosabb, hogy haladsz az úton, edzel, fejlődsz és ott vagy.

 

5. Az aikido mindenféle és kevés az igazi mester

Sokan azt gondolják, hogy az ő aikidójuk a legjobb, az ő mesterük csinálja a legjobban, a többieké meg… olyan is. Az aikidóban nincs verseny, ezért látszólag nem lehet megítélni, hogy ki a jobb. Objektíven semmiképpen. Olyan ez, mint amikor azt kérdezed: Picasso, vagy Monet a jobb? Van a kérdésnek egyáltalán értelme? Az aikido mindenféle. Annyi aikido, ahányan gyakorolják, mint a kézírás, vagy mint az ujjlenyomat, vagy mint a festészet. Ennek vannak előnyei és hátrányai, mert az aikido minősége nagyon hullámzó; az igazán jó oktatók ritkák. (Ahogy az igazán jó festők is.) Sose nézd a danfokozatot, nézd a mozgását, az ukemiét, hallgasd meg a magyarázatait, figyeld, ahogy mutatja a technikát, figyeld, ahogy edz. Rá fogsz jönni, ki az igazán jó aikidós és ki az, amelyik … olyan is.

6. Nincs erkölcsi magasság és ritka a megvilágosodás

Ahogy csak egész kevés jó oktató van az aikidóban, úgy egész kevesen „világosodnak meg” az aikidótól, mint Buddha. Sokan nagyot fejlődnek, de mindenki hozott anyagból dolgozik, azaz mindenki a maga vérmérsékletétől, habitusától, intelligenciájától és nyitottságától függően lesz jobb önmagánál. Van, aki sokkal jobb lesz, van, aki meg elve jól indult. Sosem tudni, kiből mit vált ki az aikido gyakorlása (nyugi: sose vérengző fenevadat, vagy elmebeteget). Az biztos: kevés emberrel találkoztam, aki permanensen le tudta győzni saját magát és megszabadult a világ hívságaitól. Apró megvilágosodások persze mindig vannak, jobb esetben minden edzésen. De emberek vagyunk, emberek maradunk, a hibáinkkal, önzésünkkel, egónkkal, bánatunkkal, frusztrációnkkal. Az aikido ezen nem változtat nagyban, inkább megmutatja nekünk mindezt tükörben. Van, aki elfogadja, van, aki küzd ellene, van, aki bele se néz. (Emlékszel, az aikido csak egy eszköz.) De erkölcsi magasságot nem ad, éppen ezért jogot sem ad arra, hogy mások felet ítélkezzen bárki is, akármekkora mester is.

7. Nem érdemes csodálni a haladókat, inkább türelmesnek lenni a kezdőkkel

(És magaddal.) A tisztelet mindenkinek kijár, akár kezdő, akár haladó. Annyi a különbség a haladók és a kezdők között, hogy ők régebb óta járnak. Az senkit nem helyez mások fölé, mert régebb óta aikidózik. Nem lehet rajta kenyeret se venni. A kezdőknek pedig különösen nehéz dolga van, ezért nekik sokkal nagyobb szükségük van a segítségre, mint a haladóknak – éppen ezért legyél velük türelmes és segíts nekik (lehetőleg minél kevesebb szóbeli magyarázattal).

8. Nem érdemes feszülni

A legtöbbször elhangzó utasítás egy aikido edzésen, hogy „Lazíts!” Persze, lazítani nem könnyű, egyszerre kell sokfelé koncentrálni, jönnek a támadások és közben ott áll az oktató, aki szigorúan nézi, mit művelsz. A legfontosabb dolog, hogy a zúzós helyzetekben laza és nyugodt tudj maradni. Ez szinte mindig, mindenkor és minden helyzetre igaz. Engedd le a vállaidat, vegyél egy nagy levegőt, lassan engedd ki az orrodon. Ha kell, csukd be a szemed egy percre. Ha kell, ülj le seizába és lassíts le belül. Az aikido nem verseny, neked nem kell stresszelned. Nincs rá okod: ha valami nem sikerül, újra lehet próbálni. Nem ítél el senki, ha nem sikerül valami. Mindenki azért van ott, hogy megtanulja, hogy fejlődjön. Mindenki küzd önmagával és a technikákkal. Csak fogadd el, hogy ez a küzdés, lazíts és csináld tovább.

9. Járnod kell edzésre, ha fejlődni akarsz

Erről több bejegyezés is született az utóbbi időben, ezt mindig elmondjuk: kanapén youtube.ozva még senki sem lett nagy aikidós. ennek egyetlen módja van: hogy eljársz edzeni. Akkor is, ha rossz idő van, meg akkor is, ha éppen nincs kedved. Lehet, hogy éppen az lesz életed legjobb edzése?

10. Aikido is fun

Talán a legfontosabb mind közül: bárhol is tartasz éppen az aikidóban, akár most kezded, akár 50 éve, az aikido mindig tartogat meglepetéseket. Sosem ugyanolyan. Nincs két ugyanolyan gyakorlás. Nincs két ugyanolyan gyakorló. Mindig lehet benne kihívást találni, mindig lehet benne élvezetet találni. És az, hogy mennyire élvezed, mennyi energiát fektetsz bele, csak rajtad múlik.

+1 Aikido is to share

Nem lehet egyedül csinálni. Nem tudsz igazán otthon aikidót gyakorolni (kivéve az erősítést+nyújtást+meditációt), ahhoz mindig kell egy partner. Együtt csinálod a technikát valakivel, valakikkel. Hát osztd meg másokkal az aikidódat! Osztd meg ezt a bejegyzést is!

X