De azokat rogyásig. Aikido koronavírus idején: így edzünk mi.

Aikido edzéseinket a már ismert óvintézkedések (kézfertőtlenítés, arcmaszk folyamatos használata, távolságtartás) mellett megtartjuk – amíg ezzel ellentétes kormányzati utasítás nem születik. Annyit módosítottunk az edzéseinken, hogy csak fegyveres technikákat gyakorlunk, mivel ezeknél látjuk kisebbnek az esélyét, hogy az esetlegesen fertőzők megfertőzzenek bárkit.

A harcművészethez hozzá tartozik, hogy kockázatot vállaljunk (azaz, eljárjunk edzésre és tegyük a mindennapi dolgainkat), de törekedjünk rá, hogy mindezt minél jobb, biztonságosabb körülmények között tegyük. Felelős aikido-dojóként úgy gondoljuk, hogy ez a legjobb megoldás abban a helyzetben, amikor naponta 30-50 ember belehal a vírusfertőzésbe és Magyarországon az egészségügy összeomlott.

Milyen egy edzés ilyenkor?


Egy órás aikido edzéseket tartunk, amiknek a fele erősítés és nyújtás, számos jógagyakorlat, amely megnyújtja, megerősíti, rugalmassá teszi a testet-lelket. Az edzés másik felében aiki-kent, kashima shin ryu kenjutsut és jodót gyakorlunk – egyszóval bukiwazát.

Az aikido edzéseken fontos szempont továbbiakban is a stresszoldás és a jó hangulat.

Határozottan kérjük azonban, hogy ne jöjjön edzeni az,

  • aki beteg vagy annak érzi magát,
  • vagy közös háztartásban lakik valakivel, akinek fertőzésre utaló tünetei vannak,
  • akinek olyan krónikus betegsége van, amely fertőződésre hajlamossá teszi.

A koronavírussal való megfertőződés valószínűsíthető annál, aki COVID pozitív emberrel 15 percnél tovább volt együtt zárt térben úgy, hogy egyikük sem viselt maszkot. Aki ilyen helyzetben volt, még ha panaszmentes is, kérjük, vonuljon önkéntes karanténba.

Az edzésre ilyen helyzet után akkor jöhet, ha legalább 10 nap eltelt már az esetleges megfertőződés óta (akár tünetes, akár tünetmentes) és legalább 3 napja már semmilyen – a fertőzéssel kapcsolatba hozható – tünete nincs.Mit változtatunk még az aikidón a koronavírus miatt?

A dojóba érkezéskor továbbra is kérjük az alábbiak betartását:

  • Mindenkit kérünk, hogy bejövetelkor kezét fertőtlenítse!
  • Ne csak öltözéskor, hanem az edzőteremben folyamatosan viseljünk maszkot, az edzés alatt is!
  • Figyeljünk arra, hogy azok, akik nem egy háztartásból jöttek, tartsák be a másfél méter távolságot.
  • Találkozáskor, elköszönéskor és az edzés alatt is kerüljük a fizikai kontaktust.

Kérjük mindenkitől a fentiek betartását. További info: www.koronavirus.hu

A Zumm Aikido Egyesület elnöksége

X