Amikor sokan az aikidóra mért sorscsapásnak élik meg a COVID-19-et, mi azt mondjuk: ebből is felállunk. De te ott leszel vajon?

Nem adom fel.” – ez lehetne az aikido egyik jelmondata. Az aikido lényege, hogy az ember mindig folytatja, valahogy. Minden dobásból feláll. Minden rossznak vége lesz egyszer. Leglentebbről már csak felfelé vezet az út.

Lassan eljön a leglentebb: amikor megint be kell zárni a termet és nem gyakorolhatunk, maximum online, mint most Nyugat-Európa legtöbb országában. Annál lentebb már csak az lenne, ha egyáltalán nem lehetne aikidózni, ez pedig a harcművészet története során egyszer fordulhatott elő: a II. világháború után, amikor minden harcművészetet betiltottak. Az aikido átalakult, túlélte. A COVID-19 nem atombomba, nem háború, a harcművészet nincs betiltva, emberek nem halnak ezerszám.

Amikor a második hullám elindult ősszel Magyarországon, a Zumm Aikido Egyesület vezetősége valóban felkészülten várta. Tudtuk, hogy jönni fog és azt is tudtuk, hogy alkalmazkodnunk kell. Ezért kidolgoztunk egy újfajta – biztonságosabb, de ugyanúgy mindent megmozgató, mindent fejlesztő – edzési tervet és csökkentettük az edzés havidíját is.

Miért próbáld ki az új edzéstervet?

A hozzánk járó aikidósok nagy része eddig nem tapasztalhatta meg, hogy miről van szó, mert – valljuk be – nem járnak edzésre. Van, akit a fertőzéstől való félelem, van, akit az anyagi okok, van, akit simán csak a fáradtság visz el az edzéstől. Mindegyik ok érthető és elfogadható. Ebben a bejegyzésben azzal érvelünk, hogy mindegyik okra csattanós választ ad az új edzéstervünk.

Félek a fertőzésről, mi legyen?

Olyan edzési körülményeket valósítottunk meg, amiben a fertőzés veszélye nagyon alacsony.

  • belépéskor fertőtlenítjük a kezünket;
  • maszkban vagyunk az öltözőben és az edzésen is;
  • nem érünk egymáshoz;
  • távol egymástól, fegyverrel gyakorlunk.

Kirúgtak, kevesebb lett a fizetésem, nincs igazán pénzem edzésre járni. Mi legyen?

Mivel kevesebben vagyunk, csökkentettük az edzések számát, mostanra csak heti kétszer edzünk. Ez lehetővé tette, hogy csökkentsük az edzések havidíját és a napidíjat is. És most jön a csavar: eddig a csökkentett 8000 Ft-ot kellett fizetned az edzésért havonta, mostantól még lejjebb visszük az árakat: 5000 Ft/hónapra. November-december folyamán ennyibe kerül neked az edzés. Tekintsd ezt egyszeri, karácsonyi ajándéknak az egyesületünk részéről. Szeretnénk, ha az anyagiak nem hátráltatnának senkit az edzésre járásban.

De nekem uncsi a fegyveres edzés, igazán mozogni szeretnék, mi legyen?

Mi sem szeretnénk jobban, hogy végre odavághassuk egymást, de ezzel valószínűleg a vakcina és a gyorstesztek elterjedéséig (jövő év közepe, talán?) várnod kell. Ha lesznek 5 perces gyorstesztek és vakcina, maszk nélkül lehet majd biztonságosan edzeni. Addig azonban van új edzésprogram: erősítésekből és jógagyakorlatokból álló bemelegítés (30 perc), ami alatt többször kell a levegőért kapkodnod, mert mindent megdolgoztatunk. Aztán fél óra fegyveres gyakorlás következik, ami tökre lelazít, megnyugtat, ugyanakkor fejleszt is. És hozzá tartozik az aikido gyakorlásához.

De borzalmasan elfáradtam, nincs energiám még edzésre is elvergődni. Mi legyen?

Tudjuk, és sokszor esik is, meg hideg van. Komolyra fordítva: a jó aikidós arról ismerszik meg, hogy idejét és energiáját a munka, család mellett képes a saját fejlődésére fordítani. Másrészt a legfáradtabb pillanatodban eljössz edzésre, utána hatalmasat alszol, elillan a stressz és másnap reggel kipihenten ébredsz, hogy folytathasd a rohanást a mókuskerékben. Ezt szolgálja az új edzésprogram is.

Meggyőztünk vagy meggyőztünk? ;-)

+1 ok: minden alkalmat meg kell becsülnünk, amit együtt tölthetünk

Az emberek belefáradtak a maszkhordásba, fertőtlenítésbe, otthon kuksolásba. Mindebből kirángat téged az aikido. Együtt lehetsz másokkal. Mozoghatsz. Jól elfáradhatsz. Legyűrheted a rosszkedvet, stresszt. Küzdhetsz játékosan.

Gyere el és próbáld ki az új edzést!

X