4 millió beoltott állampolgárnál kinyithattak az edzőtermek, ezért – elviekben – a Zumm Aikidónál is visszaállhatnánk a „normális” edzésre, vagyis: lehetne már dojonyitás. Bontsuk ki ezt a helyzetet kissé részletesebben!

Akkor most mehetek edzeni?

Igen, jöhetsz. Egyelőre online edzéseink vannak, hétfőn és szerdán saját testsúlyos edzés, kedden és csütörtökön pedig jóga. Mindegyik edzés egyenértékű egy alapos aikidóval. Mindegyik edzés hasznos, ha jó kondit szeretnél, rugalmas és erős testet, kiegyensúlyozott szellemet. Vagyis mindegyik edzésnek ugyanaz a fókusza, mint az aikidónak: hogy minden szempontból fejlesszen. Érdemes eljönni ezekre, ha nem akarsz az első edzésen összerogyni a harmadik gurulás után.

Oké, ezt tudom, de engem az aikido érdekelne.

Egyelőre az aikido-edzésekből a pusztakezes, teremben lévő edzéseket nem indítjuk el. Körülbelül május közepén-végén (az átoltottságtól függően és a lehetséges negyedik hullámtól függően) elindítjuk a szabad téri, fegyveres edzéseket és a szabad téri jógát. Vagyis: lesz aikido hamarosan.

Ez szuper, de mikor dobhatok végre egy kote gaeshit a tatamin? A dojóban? Maszk nélkül?

Nem tudunk megmondani, mikor lesz dojonyitás. A maszk nélküli edzést a dojóban akkor merjük elindítani, ha 5 millió felett van a második adag oltását megkapó honfitársaink száma és nem indul be a negyedik hullám a Deák téren egymás szájába lógó, vonatozó buliarcok miatt.

De én nem akarom beoltatni magam. Akkor mi van?

Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy ne gyere a mi edzésünkre. Védettségi igazolvány nélkül nem is jöhetsz, a szabályok szerint.

Miért vagytok ennyire szigorúak?

Mert elég ember halt meg a környezetünkben lélegeztetőgépre kötve és nem akarunk több halottat. Magyarország világelső lakosságarányosan a koronavírusban meghalt emberek számában. Úgy gondoljuk, hogy nekünk, aikidósoknak felelősségünk vigyázni egymásra és magunkra, ez az aikido alapelve: ne bánts mást és ne bántsd magad. Ha ezt az egy szabályt betartod, akkor hordasz maszkot, elkerülöd a tömeget és csak azokkal találkozol, akikkel nagyon muszáj. A jó hír, hogy ha elegen oltják be magukat, talán megúszhatjuk a negyedik hullámot és hamarosan visszaállíthatunk az edzésekre.

A másik ok nagyon egyszerű: törvény kötelez bennünket arra, hogy csak olyanokat engedhessünk be az edzőterembe, akiket egyszer legalább beoltottak már.

X