Mi történik a testedben és a fejedben, miközben aikidózol? Lehet-e depressziósan aikidózni? Az aikido, mint minden sport, jó hatással van a mentális egészségre is.


Sportolni mindenképp hasznos, nemcsak a súly megtartása/apasztása miatt, hanem mert lényegesen erősebbek, egészségesebbek leszünk, ha eddzük a testünket. A fiatalságunkat is megőrizhetjük, hiszen már számos tanulmány bizonyította, hogy a kromoszómák végein található telomerek, amelyek az öregedés miatt rövidülnek, nem veszítenek méretükből, ha rendszeresen sportolunk.

Mi azt mondjuk, hogy az aikido a legjobb sport, mert bárhol, szinte bármilyen életkorban végezhető, egy mackónacival, meg egy pólóval el lehet kezdeni. Ha az embernek rendben van a térde, háta, válla, akkor bele is vághat. (Apropó, itt vannak az edzésidőpontjaink.) De mire számíthatunk, ha aikidózni kezdünk, azon kívül, hogy nagyon gyorsan ledobhatunk néhány kilót?

A Livescience egy edzésfiziológust kérdezett a futás hatásairól. Dr. Richard Blagrove, a Loughborough Egyetem professzora véleménye gyakorlatilag az összes sportágra igaz: a sportolással mind az izmokra, csontokra, anyagcserére, szív- és érrendszerre, mind a mentális egészségre jó hatással lehetünk.

Nőnek az izmok

Edzés közben az izom kis struktúrái, a sejtek energiatermelő központjai (a mitokondriumok) növekednek és gyarapodnak, ahogy az izmokat oxigénnel ellátó kis vérerek is tágulnak. Ez hatékonyabb energiatermeléssel jár, vagyis több erőnk lesz az izmok működtetésére. A kutatások bebizonyították, hogy még az idősebb, edzésben nem lévő embereknél is gyors izomtömeg-növekedés történt futás hatására.

Egy ideje már széles körben elfogadott az a nézet is, hogy a sport javíthatja a csontsűrűséget. A 19. század végén Julius Wolff német sebész megalkotta tézisét, amit ma már Wolff-törvényként ismerünk. Állítása szerint a csontok alkalmazkodnak az intenzív igénybevételhez, így ha futással terheljük az alsó végtagjainkat, idővel a láb csontjai megerősödnek.

Aikido közben testünk csontjai testsúlyunk kétszeresével-háromszorosával terhelődnek, ami jótékony hatással van rájuk, és változásokat idéz elő ásványianyag-sűrűségükben is – ami csökkenti a csontritkulás kockázatát.

Javul az anyagcsere


Az anyagcsere definíciója szerint a testben zajló összes fizikai és kémiai folyamat, amely energiát alakít át vagy használ fel, mint például a légzés, a vér keringése, a testhőmérséklet szabályozása, az izmok összehúzódása, valamint az élelmiszerek és tápanyagok emésztése.

Ezekhez a folyamatokhoz energiára van szükség, amit a szervezet az elfogyasztott ételben és italban lévő kalóriákból nyer. Az, hogy kinek mennyi energiára van szüksége teste egészséges működtetéséhez, elsősorban a kortól, a magasságtól és a súlytól függ. De az egyén aktivitási szintje is befolyásolja.

Amikor sportolunk, anyagcserénk felgyorsul, hogy táplálja megnövekedett energiaigényünket. Közben szaporán égetjük a kalóriákat, és csökkentjük a testzsírszázalékunkat is. Nagy intenzitású futás után az anyagcsere akár 36 órán keresztül is intenzív marad, vagyis a nap hátralévő részében több kalóriát égetünk el, még pihenés és regenerálódás közben is.

Erősödik az érrendszer


Ha szív- és érrendszeri erőnlétünket szeretnénk javítani, akkor is belekezdhetünk az aikidóba. A keringési rendszer fő feladata, hogy szállít és szelektál, oxigénnel és tápanyagokkal látja el a szervezetet. A szív- és érrendszeri betegségek károsíthatják ezt a rendszert, gyakran az artériákban felhalmozódó zsírlerakódások és a vérrögök miatt. De ma már meggyőző bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a rendszeres, akár kis mennyiségű aerob edzés csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A testmozgás segít szabályozni a vérnyomásunkat, javítja a szívműködést, elégeti a felesleges kalóriákat, és segít az inzulinérzékenységen is – vagyis csökken a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívkoszorúér-betegség kockázata is.

Viszlát, depresszió, helló, edzőtáborok!


Most, hogy már tudjuk, milyen pozitív hatással van a sportolás a testünkre, megnézhetjük, a lelkünkre is hat-e, mert hiába nyomja valaki a dobásokat a tatamin, ha közben potyog a könnye, és azon morfondírozik, felakassza-e magát az övével. Nyilván, van az a súlyos depresszió, amit az aikido sem old meg, illetve semmilyen sportolás nem segít rajta. Viszont az enyhe depit, rosszkedvet biztosan elfújja. Számszerűsíteni és statisztikákba vezetni ugyan még nem sikerült a bizonyítékokat, de számos tanulmány kimutatta, hogy a rendszeres sport csökkenti a szorongás, a stressz és a depresszió tüneteit. Ráadásul nagyobb önbecsülést eredményez, és javíthatja a hangulatot.

Most már tényleg csak el kell kezdeni.

X