Ez egy olyan poszt, aminek nem kellene megszületnie.

Igazából nincsenek titkos technikák az aikidóban. Az elődjében, a Daito-Ryu Aikijitsuban voltak titkos technikák, lehet, hogy még mindig vannak (ki tudja?), de már ott se jellemző Már az is megy ki a Youtube-ra. Namost, aminek Te most birtokába kerülsz, az egy titkos technika, amivel egy aikido-oktatót (sokan nevezik magukat mesternek, meg sensei-nek, mit ezt nem szeretjük, zárójel bezárva) bármikor, bármilyen körülmények között meg tudsz ríkatni.

Hát nem csodás?

De.

Ezek azok a dolgok, amiket MINDEN aikido-oktató gyűlöl. Sőt, kiterjesztenénk ezt a posztot a többi harcművészeti oktatóra is. Mert ebben bizton megegyeznek: ha egy-egy okoska ezeket a trükköket beveti, azt mindegyik oktató utálja, szívből.

Éppen ezért, kötelességünk figyelmeztetni, mielőtt tovább olvasol: egyes harcművészeti oktatók, vérmérsékletüktől függően fognak reagálni ezekre a Titkos Technikákra. Használd őket saját felelősségre, ha mered. (Tegyük hozzá: innentől nem is titkosak a technikák és ha eddig merted is őket használni, ezek után bizonyosan nem fogod.)

Na, vágjunk bele:

1. Nem edzésre járni

Mindjárt a legdruvábbal kezdjük? Nem, ennél van durvább is. Sokan egyszerűen eltűnnek, mások előre jelzik, hogy nem tudnak majd járni. Van az úgy, mi megértjük. Az aikido-oktatódnak elfacsarodik a szíve minden egyes alkalommal, ha nem jössz, ugyanis rengeteg munkát, időt töltött azzal, hogy téged fejlesszen. (Te is rengeteg időt és munkát öltél bele, amúgy.) Nem is beszélve arról, hogy neked, ha haladó vagy, felelősséged van a csoport felé: a többiek is sokkal gyorsabbna fejlődnek, ha te ott vagy az edzésen. Minél haladóbb vagy, annál kevésbé engedheted meg magadnak, hogy ne gyere. Ezért ettől minden aikido-oktató elsírja magát. Tuti.

2. Bejelenteni, hogy jössz edzésre, aztán mégse jönni

Mindenkinek megvannak az indokai rá, hogy kihagyja az edzést, de ez csúnya technika. Ez pont az, amikor éppen bemelegszel a lánnyal/fiúval, felment hozzád, smároltok, már a kezed a bugyijában/alsógatyájában jár és akkor közli, hogy mégsem akarja veled. Vagy inkább szó nélkül távozik. Vagy el se megy a randira. Na, ettől még a legkeményebb szívű ketrecarcos oktatók is krokodilkönnyeket rínak a keszkenőjükbe. De azt hiszem, érthető. Sose tegyél ilyet. Járjál szépen edzésre, okosan.

3. Elbambulni az edzésen

Mélázgatunk, mélázgatunk? Szép az idő? Egy kis teát ne szolgáljak fel? Kekszet hozzá? Tudod, vannak, akikhez odalépnek, hogy „Mi van, öcsém, elbambultál?” Mire a válasz: „Nem, csak bölcsész vagyok.” Hát, itt ne legyél. A harcművészeti edzés nem arra van. Sokkal inkább van arra, hogy te mozogjál. Hogy aktív legyél. Aki elbambul, az általában sérülten végzi. Emberek esnek-kelnek az aikido-edzéseken, te is azért mentél el, hogy mozogj. Ha nincs párod, kérd be magad egy pároshoz harmadiknak. De ne bambulj.

4. Támasztani a falat

Az elbambulás fokozottabb változata. Ha csak leülsz seizában a tatami szélén, mert várod a sorod, hogy csinálhasd a technikát, vagy támadhass, az még oké. De nekitámaszkodni a falnak… miért nem fütyürészel mindjárt? Elsőrangú módszer, hogy az oktatódat az idegösszeomlás szélére sodord. Ejnye. Biztos lehetsz benne, hogy te leszel a következő uke, akin megmutatja majd a kedvenc és nagyonhalálos technikáját. Kösd fel a bugyidat, mamlasz!

5. Feleslegesen erőszakosnak lenni

Ejnye, már megint feszült vagy? Te is az edzésen éled ki? Nem baj. Csak a nyaka olyan furán áll az ukédnak, biztosan elaludta, nem? Nem. Ne legyél erőszakos, az aikido nem erről szól. Figyelj oda, hangolódj rá a partneredre. Bevitted az atemit? Ne kérj bocsánatot, egyrészt úgyis visszakapod, másrészt kontroláld a testedet. Ezért vagy itt.

6. Nyafogni, hogy nem tudod

„De hát ezt nem tudom!” – fakad ki az egységsugarú aikidós, általában affektáló hangon. Drágám, mondja ilyenkor az oktatója rutinosan, azért vagy itt, hogy megtanuld. Mindenki tudja, hogy nem tudod. Tanuld meg akkor! Próbálkozz! Különben mit vártál, hogy olyan dolgokat fogsz tanulni itt, amiket már tudtál…? Hiszen igazából azért jársz az edzésre, hogy új dolgokat tanulj… vagy nem? Na, gondolkodj el ezen!

7. Pofákat vágni

Senkit sem érdekel a kritikád, az unalmad, a szenvedésed. Ha nem tetszik, nem kötelező részt venni az edzésen. Ne szenvedj. Csináld. Akkor is csináld, ha ötezredszerre meg kell csinálni. Tudod, mi különbözteti meg az átlag katonát a kommandós elitkatonától? Hogy a kommandós elitkatona ezerszer gyakorolta az alapokat. Hát gyakorold te is. Nyomás. És ne vágj pofákat, mert mindjárt elsírja magát az oktatód.

8. Nyafogni, hogy elfáradtál

Ójaj, csak nem? A bemelegítés végére, ráadásul? Ó, te szegény. Mindjárt megsajnálunk és szerzünk neked egy kanapét, meleg takaróval és teával, amin végigfekhetsz, majd kipihenve hazaszambázhatsz. Az aikido-edzés ugyanis, mint a nevében is benn van, edzés. Emberek azért járnak ide, hogy mozogjanak, elfáradjanak. Izzadsz? Meleg van? Mindenki izzad. Meleg van. Télen kevésbé, nyáron jobban. Viseld el. Oldd meg. Ha elfáradtál, lassíts a technikán. De ne állj meg.

9. Megállni technika közben

Elakadtál. Elfelejtetted. Az uke nem úgy viselkedik, ahogy te azt megszoktad. Ez előfordul. Ha leragadsz technika közben és megállsz, a tapasztalt uke azonnal föléd kerekedik és lenyom, letámad. Tapasztalatlan, lusta ukék szintén megállnak és elkezdődik a beszélgetés (lásd lentebb). Az oktatód meg hüppög a sarokban, hogy ez meg milyen edzés, a keservit, már megint teadélután van? Vagy kocsma ez, hogy beszélgessünk? A tévét ne nyomja be nektek? Ne állj meg soha technika közben és kezdd el megbeszélni, hogy mi a baj. Módosítsd a technikán, irányon, ritmuson. Oldd meg. De ne állj meg soha.

10. Nekiállni beszélgetni

Az aikido-edzéseken csend van és ez jó. Néha az oktató magyaráz, néhány oktató soha, néhányan kevésbé, sokan beszélnek sokat, ezt oktatója válogatja. De Te, aki gyakorolni jársz oda, ne beszélgess. Ne adj tanácsokat. Ne himihumizzál, bekkelj ki egy kis dumálgatással. Ne tanítgasd a kezdőket. Eddzél szépen. Ha fáradt vagy, lassíts a techikán, de ne állj meg. Az oktatód egyből kiszúrja, ha duma van, biztos lehetsz benne és elsírja magát, mint egy pólyás. Úgyhogy ne tedd!

X