…amikről lehet, hogy nem is tudtad, hogy léteznek.

Amikor valaki bemegy egy aikido-edzésre, legyen alig pár éves, egyből érti, hogy mi történik: egy néni/bácsi irányításával a többi néni/bácsi odacsapkodja egymást a földhöz, meg csavargatja egymás karját.

Ez az, ami elsőre feltűnik bármelyik aikido-edzésen, mehetsz bárhová, Szingapúrtól Budapestig.

Ám vannak olyan dolgok, amik láthatatlanok, amiket csak évtizedes megfigyelés után lehet ezeket észrevenni. (Nem, nem olyanokra gondolunk, hogy rég elhunyt mesterek szelleme lebeg a dojo légterében és halvány derengés közben olyanokat mond, hogy „Luke, bízz a megérzéseidben!”) De tagadhatatlan, hogy sok olyan dolog történik egy-egy aikido-edzésen, ami szemmel nem látható, mégis megtörténik. Ebből szedtünk össze egy párat, hogy ha legközelebb esetleg eljössz egy edzésünkre („véletlenül”, tudod), akkor ne lepődj meg:

Az emberek nem egymással küzdenek, hanem magukkal.

Azt meg hogy? Hát úgy, hogy az aikido folyamatosan nehézségek, konfliktusok, kihívások elé állítja őket, amikre valahogy reagálniuk kell. Ki-ki a vérmérséklete, tapaszalata szerint reagál ezekre a kihívásokra. A technikák csupán eszközök az aikidóban. Az egésznek van valamiféle magasabb célja: az egyén fejlesztése. Így történhet meg, hogy míg a vizsgaanyagban a technikák neve van leírva, addig az aikido-oktatók arra is figyelnek, mit mutatsz magadból, hoygan mozogsz, mennyire ismerted meg a tested, hogy mozgatod azt magabiztosan. Ha megküzdöttél magaddal már párszor, az meglátszik a mozgásodon. Ha még csak most ismerkedsz a testeddel, a határaiddal, az is. Ezek a dolgok egy jó aikido-oktató számára egyből észrevehetők, viszont egy kezdőnek láthatatlanok.

Minden képességed fejlődik.

Egy-egy aikido-óra kihozzad belőled azt, amire sose gondolnál: megtanulsz koncentrálni. Megtanulsz odafigyelni annyira, hogy utána sokkal könnyebben tanulsz meg bármi mást. Gyorsulsz, hajlékony leszel és erős. Megtanulsz bánni a testeddel. Otthon leszel benne. Nem vered le többet a vizespoharat, vagy ha igen, akkor könnyedén el fogod kapni. Fejlődnek a reflexeid. A ritmusérzéked.

De nem csak a testedben történnek elsőre láthatatlan változások:

Megismered önmagad.

Mert állandóan visszajelzéseket kapsz a saját teljesítményedről – és ezek őszinte visszajelzések. Megtanulsz hibázni – és nem félni a hibáktól. És ahogy egyre jobban ráérzel ezekre a dolgokra, a magabiztosságod is fejlődik. Megtanulsz megküzdeni másokkal, magaddal a problémákkal. Megtanulod, hogyan gyűrd le a stresszt, hogyan emelkedj felül a problémákon. Sőt,

Megtanulsz veszíteni és abból tanulni.

A magyar iskolarendszer azonnal retorzióért kiált, ha valaki hibázik. Ha az aikido-edzésen elrontasz egy technikát, mi történik? Hanagyon-nagyon-nagyon elrontod, akkor valaki megésrül. Ha csak kicsit rontod el – hát nem sikerült, semmi sem történik. Kezdheted újra. És újra. És újra. És addig próbáékozhatsz, amíg sikerül. Nincs retorzió. Nincs büntetés. Tanulás van, folyamatos tanulás.

Felismered, mi az igazi és a hamis.

Egy idő után az se marad láthatatlan számodra, melyik aikido működik és logikus, melyik mestertől lehet valamit (sokat, vagy kevesebbet) tanulni, melyiket érdemes messzire elkerülni.

Megismerkedsz másokkal.

Mert ahogy belépsz egy aikido-dojóba, elsőre ugyan nem fedezed fel, de láthatatlan szálakon kötődik egymáshoz mindenki: a tatamin életreszóló barátságok, sőt, néha szerelmek alakulnak ki. A dojo ugynais közösség, jól működő közösség, ahol az emebrek néha jobban ismerik egymást, mint a legközelebbi barátaik. Vagy, inkább: néha az ember legközelebbi barátai a dojójából valók.

Megtanulsz bánni a szamurájkarddal.

Egen, ezt nem említettük még, mert látható: a szamurájkard az látható dolog és az is látható lesz, ahogy te majd elegánsan vágsz, hárítasz, csapsz, lépsz, esel, gurulsz. Karddal és kard nélkül is. Az aikido alapja a szamurájkard és a vágás: úgyhogy a fegyveres edzésen azzal is fogunk gyakorolni. How cool is that!

Az igazi élmény az, amikor egy-egy sikeres övvizsga után visszanézel. Hatalmas utat tettél meg, mire eljutottál idáig! És az út nagy részét csak Te láttad. A tied. Megküzdöttél minden méterért, hogy előrejuss. És elárulunk még egy titkot, így a végére:

Rá fogsz jönni, hogy az aikido maga az Út.

Nem az övvizsga sikere tesz téged jó aikidóssá, hanem az, hogy jársz az úton.

Ideje bepakolni az edzőcuccot. Irány az edzés! Figyeld meg a láthatatlan dolgokat is a dojóban!

X