Mit várhatunk, milyen lesz az aikido 2021-ben? Lelőjjük a poén: mindenképp többet és jobban tudunk majd edzeni, mint 2020-ban.

Szögezzük le az elején: mindenki, aki jósláokba bocsátkozott 2019 végén 2020-szal kapcsolatban, alaposan pofára esett. Mi sem vállalkozunk ilyesmikre, csupán a jelenlegi információk alapján próbálunk néhány következtetést levonni. (Itt elolvashatod, milyenek voltak az edzések 2020-ban.)

Mielőtt a következtetésekbe belekezdenénk, megállapíthatjuk, hogy 2021-ben is mindent a koronavírushoz való viszonyunk fog meghatározni. Nem tudjuk, hogy alakul majd az oltás, mennyire sikerül elérni a nyájimmunitást, mi történik külföldön, mi történik Magyarországon. Az aikido-edzések, edzőtáborok mind ettől függnek. Akármi is lesz, azt megállapíthatjuk, hogy

több edzésünk lesz, mint 2020-ban.

Egyrészt hozzászoktunk az online edzésekhez, másrészt megtaláljuk a módját (kültéri edzések tavasztól), harmadrészt jön az oltóanyag (akár előbb, akár később). Tehát mindenképpen többet tudunk majd edzeni.

Aikido 2021-ben: több edzőtábor és vizsga várható.

Több edzés – több fejlődés – több vizsga. A képlet egyszerű. Több lehetőségünk lesz vizsgát is szervezni.

Többet gyakorlunk fegyverrel és edzünk egyénileg.

Amíg nincs vakcina elérhető közelségben (márpedig az átlagos aikidós pont az a csoport, amelyik utoljára jut majd hozzá a vakcinához, hiszen nem az a korosztály és nincs egy veszélyeztetett csoportban sem), addig az edzések túlnyomó többsége fegyveres / maszkos / nyílt téri / online marad. A vírust csak így úszhatjuk meg.

De ez nem baj, sőt: a jobban kigyúrt, egészséges, fegyverrel jobban hadakozó aikidósok a pusztakezes edzéseken is jobban megállják majd a helyüket.

Amikor a csoportban túlsúlyba kerülnek majd a beoltott emberek, akkor kezdjük majd újra a pusztakezes edzéseket.

Nyilvánvaló, hogy addig nem nagyon akar senki se kockáztatni, hogy ő legyen az utolsók között, akit bevisznek emiatt a kórházba. Vagy valamelyik rokona.

Te mit gondolsz, milyen lesz az aikido 2021-ben?

X