Egy német egészségügy szakértő szerint egy-egy lezárás közben 10%-kal nő azok száma, akik valamilyen rizikócsoport tagjai. Ennyi emberrel lesz több, akivel egy következő vírushullám potenciálisan végezni fog. Mégis, tehetünk-e valamit ez ellen?

Ha valakinek az unokái rákérdeznek, hogy nagypapa, nagymama, mit csináltatok a lezárások idején, aki visszaemlékezve vajon csak annyi fog az eszünkbe jutni: egész nap üldögéltünk otthon és vártuk, hogy elmúljon a veszély? Közben híztunk és stresszeltük magunkat a híreken? Interneteztünk és zoom-meetingeken vettünk részt? Valószínűleg igen. November 11-ével ugyanis bezárt az összes sportolási lehetőség, csak a profi sportolók edzhetnek, illetve – a jelenlegi állapot szerint – kint a szabadban, maszk nélkül lehet sportolni, egyénileg. De az amatőr sportokat felfüggesztették, a konditermek bezártak.

Az aktuális vírushelyzetben tehát alig tudnak az emberek sportolni járni; a Zumm Aikido Egyesület dojója is bezárt. A magyarok amúgy sem az egészségtudatos életmódjukról híresek, az edzőtermek bezárása pedig még ronthat is a helyzeten. De van megoldás.

Kik tartoznak a veszélyeztetett csoportokba?

Magyarországon kevésbé figyelnek erre, de az időseken kívül sok rizikócsoport létezik még:

  • a dohányzók,
  • az elhízottak,
  • a keringési betegségben szenvedők,
  • a cukorbetegek.

Őket a koronavírus könnyebben viszi el, ők szerepelnek a halálozási statisztikában leginkább. Magyarország pedig az élen jár az ilyen betegségekben,

mindez a rossz életmód, a helytelen táplálkozás, a kevés mozgás és a sok stressz eredménye.

Meg a szűrőprogramok hiánya, meg az egészségügy összeomlása, meg a prevenció hiánya és sorolhatnánk. (Lenne tennivaló könnyen, csak mindenki inkább törődik Sorossal, semmint a saját egészségével…) Egy német egészségügyi szakértő szerint szerint egy-egy rizikócsoport 10%-kal növekszik a lezárások alkalmával, ennyi embernek romlik az általános egészségügyi állapota. Ennek oka egyszerű: ilyenkor kevesebbet tudunk mozogni, ülünk otthon és többet stresszelünk a körülmények miatt. Ennek más vetületei is vannak: ha a gyerekek nem tudnak tornázni, külön sportórára járni, mással kezdenek el foglalkozni (nyomkodják a mobiljukat), ugyanakkor a sportközpontok, edzések, fitnesztermek elveszítik a klieneseiket, ami további gazdasági visszaesést okoz.

Rizikócsoport: hogy ne kerülj be?

kocogás egészség park
A kocogás is segíthet, bár nem mindig az a legegészségesebb.

Alapvetően több megoldást látunk arra, hogy ne legyél egyik rizikócsoport tagja se:

  • Folytasd a sportot valahogy;
  • Étkezz tudatosan;
  • Használj stresszoldó technikákat.

Az első a legegyszerűbb: azon felül, hogy este 8-ig (jelenlegi állás szerint) kimehetsz futni, parkban edzeni, ráadásul maszk nélkül, a Zumm Aikido Egyesület online edzéseket ajánl.

Az online edzés ráadásul olcsóbb, mintha személyesen edzenél és nem is kell menned sehova. Ezek az átalakított, sokszor rövidített edzések képesek arra, hogy átmozgassák és valamennyire formában tartsák az embert – csak helyet kell hozzá találni a lakásban és egy olyan időpontot, amikor a család többi tagja nem lóg a nyakadon és nem zavarnak arra az egy órára. Mindenképpen érdemes valami ilyen elfoglaltságba kezdened. Ha át tudod gondolni az étkezésed és ismersz jó sresszoldó technikákat, (hamarosan azokról is írunk egy bejegyzést), akkor bizonyára nem fogsz valamelyik rizikócsoportba kerülni.

X