2023 januárja van, ilyenkor elég sokan jelentkeznek nálunk, hogy megvalósításak az újvi fogadalmukat: idén egészségesebbek lesznek, karcsúbbak lesznek, fittebbek lesznek, önvédelmet tanulnak, vagy csak simán elkezdnek végre mozogni valamit. Azaz: elkezdnek aikidózni.

Tapasztalataink szerint kevesen maradak meg a harmadik hónap végére az aikido edzésen, őket egyvalami köti össze: nem rövid fellángolás vagy éveleji fogadalom betartása miatt maradnak aikidózni.

Hogy az év eleji fogadalmad ne csak abból álljon, hogy éjfélkor kapatosan megfogadod, dobod azt a pasit/csajt, leszoksz a cigiról és idén tényleg megszabadulsz azoktól a cuki párnácskáktól a hasadon, számos segítség létezik: online és offline kihívások, applikációk, amik arra alapoznak, hogy a tartós változtatáshoz, egy szokás rögzüléséhez nagyjából 21 nap / 1 hónap kell.

Nos, ez nem így van.

Ráadásul ha végigszenveded a 21 napot (1 hónapot), 100%, hogy a szenvedésed nem válik szokássá. Mert szenvedni ki akar?

Közismert, hogy az életünket rutinok és szokások irányítják. Ezek segítenek a hétköznapokban, hiszen stabilitást adnak. Néhányuk hasznos (pl az aikido), néhányuk kifejezetten rombol (chipszevés, kólaivás vagy a cigi). Az újévi fogadalmat azért tesszük, hogy ezeken a „rossz” rutinokon némileg vagy drasztikusan változtassunk.

A probléma nem csak az, ha szenvedsz a kihívás teljesítése közben. Nem kell ahhoz januárnak lennie, hogy kihívást teljesíts. Bármikor dönthetsz úgy, hogy a rutinjaidon változtatsz, csatlakozol valami kihíváshoz, őrülten nekiállsz edzeni, aztán mindened fáj és visszaesel. Vagy őrülten nekiállsz fogyókúrázni, áttérsz a vega étrendre és pár hónap múlva eleged lesz, visszajönnek a kilók és bűntudatosan gyrost zabbantasz a sarki töröknél.

Ráadásul a 21 nap / 1 hónap sem lesz elég: a 21 napot egy Maxwell Maltz nevű plasztikai sebész következtette ki abból, hogy megoperált páciensei átlagosan körülbelül 21 nap alatt szoktak hozzá új arcukhoz. Maltz ezt a tanulmányát 1960-ban publikált Psycho-kibernetika című könyvében írta le. Később a University College London kutatói megcáfolták Maltz elméletét: szerintük az új szokások felvételéhez körülbelül 66 nap szükséges. Azért körülbelül, mert a kutatásban résztvevő 96 ember közül volt, akinek 18, de akadt, akinek 254 napba tellett.

A Zumm Aikidónál mi ezért sem hiszünk az ilyen elhatározásokban, fogadalmakban.

Mi abban hiszünk, hogy apránként, fokozatosan elkezdve valamit (aikidót) át tudod úgy alakítani az életedet, hogya végén felfedezed, mennyi sokat kibírsz és milyen élvezet rejlik a rendszeres mozgásban.

Az év eleji kihívások viszont abban segítenek, hogy kipróbálj valami teljesen újat, amire még sosem gondoltál és ami lehet, hogy kívül esik a komfortzónádon: például az aikidót. Vagy, ha többn csináljátok, társakkal, akkor azok segítenek a kihívás teljesítésében azzal, hogy egymást támogatjátok. Támogatás ide, segítség és elhatározás oda, így nem kell csodálkoznunk, hogy ha valaki megszegi a fogadalmát pár nap után, vagy pár hét után.

Adunk azért néhán tippet ahhoz, hogy sikerüljön elindulnod a jobb Te feléd:

  1. Egy új szokás felvételéhez két dolog szükséges: az elhatározás, illetve megfelelő mennyiségű idő, hogy az új szokás rögzülhessen. (Látuk, hogy ez mindnekinél más időmennyiség.) Azaz, ne járj egy-két hétig aikidózni, mint az őrült, aztán hagyj fel vele, hanem ízlelgesd sokáig, szoktasd magad hozzá. Hagyd, hogy érlelődjön benned az edzéseken szerzett tapasztalat.
  2. Kezdd kicsiben: a hirtelen, drasztikus változás bizonyosan nem fog jól esni. Ha elhatározod, hogy átváltasz vegára, először csak kezdj minden hetet hús nélkül és fokozatosan ismertesd meg a testedet a húsmentes életmóddal. Érdemes akár heti egy edzéssel is lekezdeni aikidózni és később többre váltani.
  3. Essen jól: nagyot dob a motivációdpn, ha a változás jólesik. Azaz jobban érzed tőle magad, fittebb vagy, egészségesebb vagy, jobb kedved lesz tőle. Az aikido ebben bizonyosan segít.
Ha elkezdenéd az aikidót, ezért ne kihívásként, vagy hirtelen sokként csináld, hanem apránként, de biztosan.
X